Jongeren en vrouwen eten steeds minder vlees

wrapper2

wrapper

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van iVOX in opdracht van EVA vzw.

Op 1 maart start in België voor de eerste keer de VeggieChallenge. Een campagne van EVA vzw en ProVeg International die mensen ondersteunt om een maand lang vegetarisch te eten. Daarmee speelt EVA in op de toenemende vraag naar veggie bij de Belg. Nog maar 72% van de Belgen noemt zichzelf een alleseter die bijna elke dag vlees of vis eet. De helft van de Belgen denkt dat het in de toekomst een noodzaak zal worden om minder vlees te eten. Vooral bij Belgen jonger dan 34, Brusselaars en vrouwen is er de laatste jaren een duidelijke evolutie naar meer veggie.

Wat opvalt in het onderzoek is dat het vooral jonge mensen en vrouwen zijn die steeds minder dierlijke producten eten. Bijna een kwart van de Belgen jonger dan 34 eet regelmatig vegetarisch. De belangrijkste motivaties hiervoor zijn dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen. Opvallend is dat dierenwelzijn en milieu veel minder belangrijk zijn bij de Belgen ouder dan 55. Zij eten vooral veggie voor hun gezondheid.

Verder vallen vooral de hoge cijfers voor Brussel op. Maar liefst 33% van de Brusselaars eet regelmatig vegetarisch. 6% noemt zich veganist, 6% vegetariër en 19% flexitariër. Nog maar 57% van de Brusselaars noemt zichzelf alleseter (iemand die bijna elke dag vlees en vis eet). Brussel volgt hiermee de trend die we in andere grote steden zien.

Wat verder opvalt is dat het percentage veganisten voor het eerst lijkt te stijgen. Ook hier het duidelijkst in Brussel.

27% van de Belgen is geïnteresseerd in een veggie coachingsprogramma.

Het is voor hen dat EVA nu samen met ProVeg International de VeggieChallenge lanceert. De VeggieChallenge is een gratis coachingsprogramma van EVA vzw en ProVeg International om 30 dagen meer plantaardig te eten. Je kan ervoor kiezen om een maand volledig veggie te gaan of om enkele vleesvrije dagen in te lassen.

Een aantal (internationale) influencers en BV’s nemen deel aan de uitdaging, waaronder Eva Mouton, Clara Cleymans en Nathalie Meskens. Meer dan 170.000 mensen internationaal en 8000 in België hebben zich al aangemeld voor de Challenge.

De challenge wordt op 1 maart internationaal gelanceerd. Deelnemers kunnen zich gratis inschrijven en ontvangen praktische hulp en ondersteuning in de vorm van een dagelijkse e-mail, samen met toegang tot professioneel voedingsadvies en meer dan 700 recepten, om de overgang naar meer veggie zo makkelijk mogelijk te maken.

Doe mee en maak het verschil

Als je 30 dagen meedoet kan je ongeveer 62 kg CO2 besparen (wat overeenkomt met 520 km rijden), 80 vierkante meter land en 39.000 liter water, evenals het leven van drie dieren. Alle info vind je op www.veggiechallenge.be

18/02/2020

Verticale tabs