Kikkererwt is het nieuwe ei

wrapper2

wrapper

Chocolademousse en macarons maken zonder ei? Het kan! Dankzij Aquafaba, het vocht dat je in een bokaal kikkererwten vindt. We hebben het uitgetest en het werkt. Het resultaat zijn heerlijke, luchtige desserts zonder eieren en zonder kikkererwtensmaak ;-).

 

Aqua betekent water en faba betekent bonen. Aquafaba is dus het vocht dat je in een bokaal kikkererwten vindt. Als je het opklopt, kun je er exact hetzelfde mee doen als met eiwit: taarten en cakes bakken, mayonaise binden, meringue en chocolademousse maken, …
Op de officiële website: aquabafa.com kom je meer te weten over de ontdekking van aquafaba en de toepassingsvormen.

 

Meringue
Je hebt maar twee ingrediënten nodig om mooie, schuimige meringues te maken. Het vocht van 1 blik kikkererwten en 100 g kristalsuiker. Klop het vocht van de kikkererwten op tot het stevig is en voeg langzaam de suiker toe terwijl je aan hoge snelheid blijft mixen. Mix tot je beslag stevig genoeg is zodat je de kom ondersteboven kunt houden. Lepel nu kleine hoopjes op een bakpapier en bak 1,5 uur in een oven op 100°C. Laat afkoelen.

 

Chocolademousse
Ook voor heerlijk luchtige chocolademousse heb je weinig ingrediënten nodig. Met 1 blik kikkererwten, 100 g donkere chocolade en suiker heb je alles wat je nodig hebt.
Laat de chocolade au bain marie smelten en laat afkoelen.
Klop ondertussen het kikkererwtenvocht op tot het mooi stevig is. Voeg suiker toe en blijf nog even verder mixen.
Meng de chocolade - als die volledig afgekoeld is - voorzichtig onder het beslag. Klaar!

 

Wil je nog meer experimenteren? Probeer dan eens brownies met aquafaba of macarons en mayonaise.

 

Waarom koken zonder ei?
Voor de kippen! Leghennen in de ei-industrie krijgen het zwaar te verduren. Om de productie op te drijven, worden de legtijden gemanipuleerd door kunstlicht te gebruiken en de hoeveelheid voedsel te verminderen. Doordat de hennen constant calcium verliezen bij het aanmaken van de eierschalen en door een gebrek aan beweging, ontwikkelen ze osteoporose en krijgen vaak botbreuken.
En dan zijn er nog de haantjes. Mannelijke kuikens zijn waardeloos voor de ei-industrie en worden daarom kort na de geboorte vergast of levend vermalen.
Lees er hier alles over.

 

19/10/2015

Verticale tabs