Kobe Desramaults en EVA lanceren eerste vegetarische kookopleiding voor professionals

wrapper2

wrapper

Steeds meer mensen kiezen ervoor om regelmatig vegetarisch te eten. Dat bewijst het succes van acties zoals Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees. EVA wil ervoor zorgen dat je ook op restaurant lekker vegetarisch kunnen eten. Jammer genoeg wordt er in de koksopleidingen bijna geen aandacht besteed aan de plantaardige keuken. Met Vegucation brengen we daar verandering in.

Samen met Europese partnerorganisaties uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland en de scholen KTA Wemmel en Syntra West ontwikkelden we een opleiding vegetarisch koken die in alle hotelscholen en volwassenenonderwijs kan geïntegreerd worden.
Bekende hotelscholen zoals Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,Ter Groene Poorte en Spermalie in Brugge werkten mee aan het lesmateriaal en lieten al weten dat ze de opleiding graag willen opnemen in hun lessenpakket.

Op dit moment weten we ook al dat onze partnerschool Syntra West vanaf september 2015 Vegucation zal aanbieden in een opleiding van 100 lesuren. Deze opleiding is bedoeld voor professionals en kan enkel worden gevolgd door mensen met een (hulp)koksdiploma of restauranthouderdiploma of hiervoor in opleiding zijn. Wil je meer info over deze mogelijkheid? Neem dan contact op met Syntra West.

Syntra Limburg en een aantal andere CVO's (STEP Hasselt, COOVI Elishout, PIVA, Leerdorp Gent, CVO Westhoek) gaan ook veggie opleidingen aanbieden gebaseerd op Vegucation. Meer informatie vind je op de websites van de scholen.

De secundaire hotelscholen kunnen Vegucation zelf integreren in hun basisopleiding tot kok. In de toekomst kunnen zij Vegucation waarschijnlijk ook als specialisatiejaar aanbieden. Dat weten we pas na de hervormingen van het onderwijs. Wil je weten of een hotelschool Vegucation al geïntegreerd heeft? Informeer dan bij de betreffende school en vraag of ze Vegucation aanbieden in hun opleiding.

De meeste hotelscholen maken sowieso gebruik van de handboeken van MJ Publishing waarin al delen van Vegucation zijn opgenomen.

Wil je een officieel koksdiploma behalen enkel in de vegetarische keuken?Jammer genoeg is dat in België niet mogelijk. Om een koksdiploma te krijgen, moet je de klassieke koksopleiding volgen, zelfs als je later alleen maar plantaardig wilt koken.

We weten van enkele koks die hun diploma in avondonderwijs gehaald hebben dat je dit probleem in de praktijk wel een beetje kunt omzeilen.
Je kunt met je school afspreken dat je tijdens de praktijklessen alleen de vegetarische maaltijdcomponenten klaarmaakt en dat je de vlees- en viscomponenten niet moet proeven.
Of je kunt proberen om je diploma te halen via de centrale examencommissie.
Een andere optie is om een opleiding te volgen in het buitenland. Zo heeft een van onze koks zijn opleiding gevolgd in The Natural Gourmet School in New York. Het is daarna echter niet altijd makkelijk om je behaalde diploma vervolgens te laten goedkeuren in België, dus informeer je vooraf grondig.

Misschien komen we in de toekomst nog eens zo ver dat een vestigingsattest voor een vegetarisch restaurant op andere wijze behaald kan worden. Voor nu is het al een enorme stap vooruit dat de vegetarische keuken in de basisopleidingen tot (hulp)kok opgenomen wordt.

Vegucation in beeld

Bekijk en download foto's (hoge resolutie) van de lancering.

10/02/2015

Verticale tabs