Koken uit je voorraadkast

wrapper2

wrapper

5 EVA tips

Duik je diepvries in
Neem eens een kijkje in je diepvries. Misschien zitten er nog dingen in die je helemaal vergeten was: soep van vorige maand, spaghettisaus van die ene keer dat je per ongeluk genoeg gekookt had om een heel leger te voeden, bessen die je afgelopen zomer geplukt hebt en waar je nog geen confituur van gemaakt hebt… Ontdooi de chili, curry of saus uit je diepvries en kook er wat pasta, rijst of couscous bij. Zo bereid je in no-time toch een volwaardige maaltijd. Gebruik het bevroren fruit voor smoothies of nagerechten voor je dagelijkse dosis aan vitamines. Misschien heb je nog erwtjes of champignons liggen in je diepvries? Gebruik ze voor soep, stoofpotjes, of curry.

Conserven to the rescue
Check je voorraadkast: combineer tomaten, maïs en bonen uit blik voor een chili sin carne. Probeer ook eens deze krokante asperges met asperges uit een bokaal of maak burgers van je bonen.

Vervang wat je niet hebt
Heb je een specifiek gerecht in gedachten maar heb je niet alle ingrediënten in huis? Geen probleem, experimenteer erop los! Hummus maak bijvoorbeeld je traditioneel met kikkererwten, maar dat kan evengoed met andere peulvruchten! Probeer het eens met zwarte of witte bonen. Geen tahin in huis? Vervang die door een notenboter, zoals amandelpasta of zelfs (ongezoete) pindakaas.

Bakken maar
Wat als je snacks op zijn? Geen paniek, je hoeft deze periode niet door te brengen zonder zoetigheden. Misschien heb je in deze periode wel wat extra tijd om koekjes te bakken. En als je toch bezig bent, kan je ook je oud brood verwerken in een vlaai. Heb je geen hazelnootmelk? Vervang hem door eender welke (plantaardige) melk.

Ochtendstond
Verwerk de restjes noten, zaden, havermout en gedroogde vruchten die je nog liggen hebt in een granola. Een granola die je zelf maakt, is trouwens dikwijls gezonder dan granola en ontbijtgranen die je in de winkel vindt.

Voorraadkast checklist

Weet je niet goed wat je precies in je voorraadkast bewaart?
Baseer je dan op deze checklist!

 Vetstoffen (extra vergine olijfolie, zonnebloemolie, soja bakken en braden)
 Ingeblikte peulvruchten (kikkererwten, erwten, witte bonen, kidneybonen, flageolets ...)
 Droge linzen
 Groentebouillon
 Granen (rijst, couscous, pasta, noedels, quinoa ...)
 Noten (cashewnoten, amandelnoten, okkernoten ...)
 Zaden en pitten (sesamzaad, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten)
 Specerijen (zwarte peper, paprikapoeder, cayennepeper, chilipoeder,
kaneel, komijn, gemalen korianderzaad, curry ... )
 Smaakmakers (sojasaus, witte wijnazijn, balsamicoazijn mosterd, gember, tomatenpuree, ...)
 Gedroogde kruiden (oregano, tijm, dille, laurier- en salieblaadjes ...)
 Knoflook, uien & aardappelen
 Kokosmelk
 Soja- of rijstroom, soja-, haver- of rijstmelk

Spice it up

Er zijn een aantal typische exotische ingrediënten die altijd handig zijn om in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan currypasta of chilisaus. Wij maakten een handig boodschappenlijstje voor jou.

Aziatisch Zuid-Amerikaans Midden-Oosters Indisch
currypasta tortilla's kikkererwten naanbroodjes
kokosmelk bruine bonen falafelmix linzen
citroengras (kun je invriezen) limoenen gegrilde paprika's in een bokaal chutney
chilisaus pistachenoten kerrie
rijstazijn
sojasaus
zeewier
gember
Laat je inspireren

Live Kindly: 13 makkelijke recepten met groenten en fruit uit de diepvries, van gecarameliseerde havermout met banaan tot Thaise rode curry.

Volg Leentje Kookt op Facebook voor culinaire eco tips en lees hier haar "Koken in tijden van corona: de voorraadkast" artikel op de website van Velt.

Van azijn tot zwart zout, hier vind je het ABC van een uitgebreide voorraadkast.

18/03/2020

Verticale tabs