.

wrapper2

wrapper

Echt (w)eten van Viviane Van Dyck en Rik Vermuyten.

Een macrobiotisch kookboek volgens de vijf seizoenen. Ik hoor je al wegrennen. Zou ik ook doen. Trauma's over eten dat 30 keer gekauwd moet worden, een sobere toefjesschotel en woorden zoals 'gierst' of 'boekweit' die me de kast opjagen. Maar... don't judge a book by its cover. Of in dit geval, doe maar wel, want net zoals de cover oogt het hele kookboek fris en hip. Wat een verademing.

Viviane en Rik zijn twee namen die niet min zijn in de wereld van de macrobiotiek. Zij geeft al jarenlang kooklessen en deed ervaring op in de keuken van PARTS, de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Hij geeft al meer dan 40 jaar lezingen in binnen- en buitenland over natuurlijke gezondheid en landbouw, bekeken vanuit de Oosterse filosofie.

Echt (w)eten is dus niet alleen een verzameling recepten, maar begint met een woordje over (hoe kan het ook anders) yin en yang, het verband tussen voeding en de werking van je organen, en het verband tussen de seizoenen (volgens de macro voedingsleer zijn dat er vijf) en je lichaam. Met een opluchting lees ik dat de auteurs niet de intentie hebben om nog meer dogma's rond voesel te creeëren, ze willen vooral iedereen aanraden om ten volle te genieten van elke maaltijd. Fijn!

Genieten van de maaltijden dus: een wontonsoepje, pad thai, linzensalade met munt en geroosterde paprika, kastanjechocoballetjes, pompoenpolenta met veenbessensaus, of falafelwafeltjes die me vrolijk toelachen vanuit het boek. Klinkt allemaal als zéér genietbaar toch? En ja, die gierst (twee keer) en boekweit (een keer) komen ook aan bod. Daar kan ik nog mee leven.

Nog een pluspunt is dat alle recepten volledig plantaardig zijn. Dikke score op etisch, economisch en ecologisch vlak, zoals de auteurs zelf meegeven.

Genieten van de falaffelwafeltjes kan je alvast hier.

Geschreven door Maureen Vande Cappelle.

23/03/2016

Verticale tabs