Kookboek: Met een snufje yoga

wrapper2

wrapper

Wat een uber schattig boekje hebben we hier in handen! Irina Verwer is een yogalerares die zich gespecialiseerd heeft in gezonde plantaardige voeding. En dit is alweer haar tweede kookboekje, opnieuw helemaal in eigen beheer uitgegeven. Haar stagiair Milou stond in voor de geweldige tekeningen, verwijzend naar yoga houdingen. En zelf maakte Irina de kleurrijke foto's bij de gerechten. Omdat ze van zichzelf slechts twee foto's per gerecht mocht nemen maakt dit dat de gerechten er eerlijk en vooral haalbaar uitzien, erg verfrissend tussen de dagdagelijkse overload van hipster Instagram foto's.

 

Veel yoga komt er in het boekje niet aan te pas, een snufje slechts, maar des te meer info over de Ayurveda, een Indische levensfilosofie die van oudsher met yoga is verbonden. Na een inleiding over de 5 elementen, Dosha's en Chakra's (best wel helder uitgelegd, maar helaas aan aan een sceptisch-voeten-in-diep-de-grond type als ik besteed) beginnen we met een leuk ontbijtje: chiazaadjespudding met amandelmelk, cardamon, vanille en besjes. In totaal maak je kennis met 46 gezonde recepten verdeeld over ontbijtjes, soepen, salades, dessertjes, smoothies en sapjes, hartige maaltijden en enkele basisrecepten voor sausjes. Regelmatig passeren zalige verwarmende kruiden zoals cardamon, curcuma, gember en kaneel de revue - typisch voor de Ayurvedische keuken. Verder merk je zowel macrobiotische als raw food invloeden op in de recepten. En worden er vooral onbewerkte ingrediënten gebruikt, met de nadruk op verse groenten, granen (quinoa, amarant, boekweit en teff), peulvruchten en noten. De gerechten zijn allemaal glutenvrij én nog eens suikervrij, dus geschikt voor iedereen!

 

Naast al dat lekker eten valt vooral de toon in het boekje op, niet teveel hoogdravende beweringen over superfood X of de gezondheidsaspecten van Y, maar gewoon 'een cup edamamebonen toevoegen' als je zin hebt om die ene salade wat steviger te maken, veel 'voedende en verwarmende' gerechten, en soepen die 'liefde in een kommetje' zijn.

 

Op het einde bedankt Irina je om het boekje in handen te houden. Geen probleem hoor Irina, met zo'n knuffelgehalte moet ik het alleen nog kunnen loslaten om in de pannen te gaan roeren!

Ontdek hier de linzen - amarant soep uit het boek.

Irina Verwer - http://www.irinaverwer.com/
in eigen beheer
134 pg's en 46 recepten, volledig plantaardig
Verkrijgbaar via de Standaard Boekhandel of online via bol.com (ook in digitale versie verkrijgbaar).

30/08/2016

Verticale tabs