Kookboekrecensie: De eetwijze(r)

wrapper2

wrapper

‘De eetwijze(r), Onzin en onwaarheden over eten ontmaskerd’, is een boek geschreven door Anthony Warner, professioneel kok met een opleiding biochemie in een ver verleden. Zijn blog heet de ‘Angry Chef’ en dat was ook de oorspronkelijke titel van het Engelse boek, hij uit zo zijn boosheid op de kwalijke manier waarop eten tegenwoordig in de media komt. Dit boek doet precies wat het beweert, het ontmaskert allerlei mythes rond eten en geeft mensen die verloren lopen een zetje naar het juiste pad.

Het is op een simpele, toegankelijke manier geschreven en het is ingedeeld in vijf delen: deel I – de poort naar de pseudowetenschap, deel II – als de wetenschap de fout in gaat, deel III – de bron van de uitbraak, deel IV – het donkere hart en deel V – terugvechten.

Hij gaat niet zozeer in op wat gezonde voeding is, maar verkent alle voedselhypes die de laatste jaren aan bod zijn gekomen om er een kritische blik op te werpen, waarbij vooral de detoxdiëten in het stof moeten bijten. In het bijzonder wordt Gwyneth Paltrow’s methode afgeschreven, zij wordt als bron van de pseudowetenschap afgeschilderd, ‘de Paltrow wetenschap’, waarbij ze op het einde zelfs in ‘de wetenschapsgevangenis’ belandt. Het wordt dus allemaal beschreven met een flinke dosis humor en ludieke vergelijkingen.

Toch vergaat het lachen. Warner beschrijft hoe het geloof in traditionele, alternatieve, hippie-achtige geneeskunde levensgevaarlijk kan zijn voor kwetsbare patiënten. Hij gaat in op de psychologie, waarom we geneigd zijn om onwaarheden omtrent voedsel als zoete koek te slikken terwijl er nergens degelijk wetenschappelijk bewijs voor is en hoe mensen geneigd zijn meer risico’s te nemen als ze zich in een ongunstige situatie bevinden, en waar dat toe kan leiden. Die combinatie van (voedings)wetenschap en psychologie is uiterst interessant en zijn beschrijvingen over hoe ons instinctieve brein werkt, zullen voor velen onder ons herkenbaar zijn.

Wat wel enigszins stoort zijn de hyperbolische uitspraken zoals “grote walmende berg onzin”, “duistere etterende kern”, “meer dan idioot” enzovoort. Ergens is het te begrijpen, Warner is zeer gepassioneerd en wil zijn ergernis kunnen uiten. Hij zegt het met de woorden: “Voor iemand als ik, die zijn leven lang in de wereld van voedsel ondergedompeld is geweest en alles viert wat die wereld te bieden heeft, is een beweging die noties van giftigheid en vuil en onreinheid aan de grootste en simpelste vreugdes van het leven verbindt een belediging van alles waar ik voor sta.” Wat ook jammer is, is dat het boek best wat spellingsfouten bevat, knijp dus een oogje toe als je hier vatbaar voor bent!
Dat gezegd zijnde, zijn het minieme dingen om over te struikelen in een verder uitstekend boek. Een echte verademing in het voedingsboekenlandschap waar de ene na de andere gezondheidsgoeroe wekelijks een nieuw boek over ‘gezond’ eten uitbrengt. Een aanrader.

ISBN 9789401911306, Uitgeverij Omniboek, 352 blz

02/02/2018

Verticale tabs