Kookboekrecensie Madam Bakster

wrapper2

wrapper

Tekst: Magali Michaux

Wat een inspirerend en positief bakboek heeft Laura Verhulst, alias Madam Bakster, weer geschreven. Haar tweede geesteskind is een ode aan haar jeugd, de recepten blaken van nostalgie. Hoewel alle recepten vegan, lactose- en suikervrij zijn, hoeven ze aan smaak niets in te boeten, dat kan je gaan proeven in Madam Baksters koffiehuisje in Gent. Laura is ervan overtuigd dat desserten dankzij hun kleur en warmte mensen aan het lachen kunnen brengen en de wereld op een positieve manier kunnen veranderen, al is het maar een klein beetje.

Al in het omstandige voorwoord steekt Madam Bakster van wal over haar eigen hobbelige tocht naar een gezondere eet- en levensstijl. Ze vertelt haar verhaal van experimenten, mislukkingen, zoete successen en doet haar eetfilosofie uit de doeken. Het is een mooi en eerlijk relaas geworden waarin ze de sociale rol van eten benadrukt. Laura is openhartig over haar eigen worsteling met calorieën en hypes tot ze uiteindelijk tot de conclusie kwam dat een gezonde levensstijl een cadeautje voor zichzelf is. Dankzij fysiek en ethisch welzijn komt ze een stapje dichter bij geluk.

Dat gezond en lekker eten hand in hand gaan, is al langer bekend, maar geldt dat ook voor desserts? Laura bewijst van wel. Niet alleen somt ze een hele reeks alternatieven voor de klassieke dessertingrediënten zoals eieren, boter en melk op en ontkracht ze uitvoerig allerlei mythen over plantaardig eten zodat je écht guilt-free van deze baksels kan smullen. Maar uiteraard staat het boek ook bol van recepten. Het zijn stuk voor stuk klassiekers, geserveerd rond thema’s zoals ontbijt, foodgifts, showstoppers ... met af en toe een verrassing zoals fruitloempia’s en ontbijtpizza. De foto’s van de cakes, muffins, scones, taarten en wafels in het prachtig vormgegeven boek doen je likkebaarden.

Laura heeft duidelijk ook veel plezier beleefd aan de “making of”. Maar de echte verrassing zit in de staart. In een FAQ-rubriek haalt Laura nog heel belangrijke punten aan, zoals “gaan ecologie en veganisme wel samen?”, “hoe maak ik zelf een verschil?” en “hoe maak ik van mijn passie mijn beroep?”. Haar antwoorden op deze vragen zijn inspirerend en getuigen van haar grote engagement. Zeker lezen, want dit is niet zomaar een bakboek, maar ook een gids voor belangrijke vragen in het leven. En proficiat met je huwelijk, Laura!

Het boek is een uitnodiging om zelf creatief aan de slag te gaan, want eerder dan een belemmering ervaart Madam Bakster het verlaten van de “traditie” als een nieuwe wereld die opengaat. Ze raadt je dus aan om vooral zelf op ontdekking te gaan, liefst samen met anderen. Want dialoog is de beste manier om tot oplossingen te komen. En je kan uiteraard altijd bij Madam Bakster in Gent langsgaan om te testen of jouw baksels het origineel kunnen overtreffen!

01/07/2019

Verticale tabs