Krekels in je brood?

wrapper2

wrapper

Sinds kort mogen bedrijven in Europa huiskrekels (Acheta domesticus) gebruiken als ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen. Dit zonder dat er aangeduid staat op de verpakking dat het product krekels bevat. Wat betekent dit voor de consument en wat met het V-Label?

De lijst van beoogde producten omvat bakkerijproducten zoals meergranenbrood en -broodjes, crackers, broodstengels, mueslirepen en koekjes, maar ook sauzen, pizza, verwerkte aardappelproducten, soepen, chocoladeproducten, noten en oliehoudende zaden, en zelfs bier. Dit zijn producten waarin consument gewoonlijk geen dierlijke ingrediënten verwacht.

Er zijn duidelijke nadelen aan het gebruik van insecten in voedingsproducten. Niet alleen consumenten die al dierlijke ingrediënten vermijden, maar ook veel andere consumenten kunnen daarbij problemen ondervinden. Het gebruik van krekels kan problematisch zijn voor consumenten die allergisch zijn voor schaaldieren, weekdieren en huisstofmijt, wat de bezorgdheid over gezondheidsrisico's zou kunnen vergroten.

Bovendien eten niet alle consumenten graag insecten. Volgens het onderzoek van de FSA (Food Standards Agency), waaraan 1.930 volwassenen deelnamen, verklaarde 67% dat ze er niet voor openstonden om eetbare insecten te proberen Slechts 13% kon worden overhaald als ze wisten dat de insecten veilig waren om te eten en 11% als ze er smakelijk uitzagen. Afkeer en neofobie (de angst om iets nieuws te proberen, die vooral aanwezig kan zijn bij het proberen van nieuw voedsel) zijn duidelijk hindernissen om te overwinnen.

Los daarvan is de ecologische voetafdruk van deze insecten als voedsel nog steeds aanzienlijk: voor elke 1 kg huiskrekels is nog steeds 1,7 kg voer nodig, en wordt nog steeds 20% van de methaanuitstoot van de rundvleesproductie geproduceerd. Merken die geïdentificeerd willen worden als duurzaam en ecologisch verantwoord, doen er goed aan zich te richten op het aanbieden van veggie producten.

Consumenten vragen steeds meer om transparantie als het gaat om het voedsel dat ze kopen. Het kan omslachtig zijn om op een nieuwe certificering te moeten letten of om de ingrediëntenlijst te moeten doorlezen, om er zeker van te zijn dat producten krekelvrij zijn.

Van alle Europese consumenten die het V-label op producten hebben gezien, controleert 60% nooit of zelden de ingrediënten van een product om te zien of het vegetarisch of veganistisch is wanneer het is gemarkeerd met het V-label symbool. Deze consumenten koppelen het label aan producten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en beschouwen deze producten als gezonder (69%) en betrouwbaarder (59%).

Daarom is het gebruik van V-Label een catch-all oplossing!

Voor V-Llabel behoren insecten per definitie tot de categorie dieren, en zijn daarom uitgesloten als ingrediënt en hulpstof in de productie voor zowel de vegetarische als veganistische categorie van het keurmerk! Alle licentiehouders moeten duidelijk alle ingrediënten en hulpstoffen vermelden, en aantonen of ze veganistisch of vegetarisch zijn (volgens de V-Label criteria ). Dit geldt ook voor de ingrediënten en hulpstoffen die volgens de wet niet op de ingrediëntenlijst van het etiket hoeven te staan. Wij kijken naar de details, zodat jij of jouw klant dat niet hoeft te doen!

31/01/2023

Verticale tabs