Leuven loopt warm voor De Langste Veggietafel

wrapper2

wrapper

Op 26 april sloegen Stad Leuven, Leuven 2030 en Eva Vlaams-Brabant de handen in elkaar voor de tweede Leuvense editie van De Langste Veggietafel. Op het Hogeschoolplein schoven enkele honderden eetlustigen aan om te genieten van een zelf meegebrachte picknick of een veggie hap van een van de kraampjes.

GROENE EDITIE
De Langste Veggietafel Leuven kadert binnen de European Green Leaf Award 2018, de Europese erkenning voor de ambitieuze Leuvense inspanningen op het vlak van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Er werd dan ook een serieuze inspanning geleverd om deze editie afvalarm te maken. Met dank aan De Kringwinkel SPIT, Bio-Planet, Ecowerf en de enthousiaste vrijwilligers van het afwasteam slaagde Eva Vlaams-Brabant erin plastieken borden en bestek te weren en de vuilnisbakken leeg te houden.

Onder de bezoekers een gezellige mix van studenten, (jonge) gezinnen, milieubewuste Leuvenaars, kooklustigen op zoek naar nieuwe recepten, vegetariërs, veganisten en nieuwsgierige vleeseters. Studente Evelyne kwam mee met haar vegetarische vriendin: “Ik ben eigenlijk niet zo vertrouwd met veggie eten, maar nu ik alle mogelijkheden zie en geproefd heb, ga ik het wel vaker proberen.” En ook Jeroen vond inspiratie aan de Langste Veggietafel: “Ik eet al jaren vegetarisch, maar probeer mijn eten nu ook steeds vaker te veganizen. Ik heb hier al veel tips en ideetjes opgedaan door met andere veganisten te praten.”

OP HET MENU
En wat schafte de pot? Pulled champignonburgers (getest en goedgekeurd door de Evavrijwilligers) en paëlla (inclusief plantaardige ‘inktvis’) bij Restaurant Mykene; wraps, curry’s en spaghetti met een plantaardige twist bij Loving Hut Express; en voor wie het wat hoogstaander mocht, was er de gevulde courgette met quinoa en asperges van Brasserie Improvisio. Zoetebekken haalden hun hart op aan de cupcakes van Bite Back of aan de gepimpte klassiekers (pannenkoeken met ijs, frangipane, apple crumble…) van Naduah. En ook in de meegebrachte lunchboxen viel heel wat lekkers te bespeuren.

Vrijwilligster Tine kijkt tevreden terug op een geslaagde editie: “Het was even spannend, want we hebben best wat tegenslag gehad bij de organisatie. Maar alles is op zijn pootjes terechtgekomen. Wij zijn aangenaam verrast door de hoge opkomst!” Een dikke dankjewel aan alle vrijwilligers, standhouders en bezoekers. Op naar editie nummer drie!

27/04/2018