Nooit meer koken*

wrapper2

wrapper

Tekst: Anna Bernburg

Het blijft voor veel mensen een uitdaging: gezond en betaalbaar eten. In de toekomst kunnen we daar misschien gewoon een pilletje voor slikken, vooralsnog is dat (nog) niet het geval. Helaas of gelukkig, dat laat ik aan jou over.

Vandaag voeden we ons met wat supermarkten, moestuinen en lokale handelaars te bieden hebben. Uiteraard zijn ook restaurants en take-aways geen uitzondering meer in ons drukke leven. Die laatste mogen dan wel een handige oplossing zijn na een drukke werkdag, ze nemen een serieuze hap uit het maandelijkse boodschappenbudget.

FOOD WAT?

Wat als ik je vertel dat je elke dag kant-en-klaar kan eten zonder dat het je een arm en een been kost? Welkom in de wereld van de food prep! Op YouTube barst het van de filmpjes over food prepping, maar hier krijg alvast een snelle inleiding. Food prep, de naam zegt het zelf: in het weekend bereid je je eten voor de daaropvolgende week voor. Je spaart tijd door gerichter boodschappen te doen en vermijdt dat je drie keer per week met grote honger (en een te volle boodschappenkar) aan de kassa van de supermarkt verschijnt.

Goed nieuws: food prepping het werkt! Eerder dit jaar verhuisden mijn vriend en ik naar Lokeren. Elke dag fietsen we in totaal twee uur naar ons werk in Gent. En drie keer per week gaan we intensief sporten, waarna we pas tegen negen uur ‘s avonds thuis zijn. Daarna hebben we geen zin meer om nog uitgebreid te koken, maar hebben we wel zin in een voedzame, vullende maaltijd. En die hoeven we maar uit de koelkast of vriezer te halen.

ZO DOE JE HET

Op zaterdag doe ik boodschappen voor de hele week. Zondagvoormiddag houd ik vrij om te koken. Ik maak twee soorten ontbijt en/of snacks, twee warme gerechten en een aantal losse bijgerechten om tijdens de week samen te stellen en te variëren.

ONTBIJT / SNACK

Eén of twee bananenbroden (als je er twee maakt, bewaar je er best eentje in de diepvries) en een grote portie granola helpen je moeiteloos de week door. Hierdoor kan ik afwisselend ontbijten met plantaardige yoghurt met fruit en granola, bananenbrood met pindakaas, of havermout met fruit. Het bananenbrood is tegelijk een gezonde snack.

LUNCH

Ik eet ‘s middags liefst een warme maaltijd, maar afhankelijk van je voorkeur kun je de lunch en avondmaalgerechten natuurlijk omwisselen. Bij het foodpreppen kies ik twee gerechten zoals een curry met rijst en een lasagne of chili sin carne. Die maak ik dan in extra grote porties om tijdens de week als lunch mee te nemen. De lunch voor de eerste drie dagen blijft in de koelkast, de rest gaat in de diepvries.

AVONDMAAL

Tegenwoordig bestaat mijn avondmaal uit een over the top gepimpte salade. Ook deze kan je in het weekend voorbereiden. De basis is simpel: kies een graan, peulvrucht of vleesvervanger, rauwe groenten, bereide groenten en condimenten. Met de concrete invulling kan je naar hartelust variëren en experimenteren:

Granen: maak enkele porties rijst, quinoa, bulgur of tarwe naar keuze.
Zorg voor twee of drie peulvruchten of vleesvervangers in de vorm van kikkererwten, rode bonen, falafel of gemarineerde tofu.
Ideale rauwe groenten zijn twee soorten salades, rode kool, tomaatjes, rode ui of iets anders dat in seizoen is.
Met de bereide groenten kan je ook alle kanten uit: stoom broccoli, grill paprika en raapjes in de oven of kook een bloemkool gaar.

Tijdens de week gooi je dan minstens één ingrediënt uit elke categorie samen. Zo heb je toch weer iedere dag een ander gerecht op je bord. Vergeet ook niet nog wat extra smaakmakers toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan groene tabasco, gistvlokken, olijven en zongedroogde tomaten. Of maak een sausje op basis van pindakaas of cashewpasta met look, verse geraspte gember, sap van een sinaasappel en sojasaus.

03/02/2020

Verticale tabs