wrapper2
wrapper
16 oktober is het Wereldvoedseldag. Een dag om even bij stil te staan, want nog steeds lijden bijna 1 miljard mensen in de wereld honger. Hoe moet dat straks in 2050 als we met meer dan 9 miljard mensen zijn?
Wetenschappers en landbouwspecialisten zijn volop op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat we tegen 2050 9 miljard mensen kunnen voeden. Ze kijken daarvoor naar verschillende zaken: vermijden dat er voedsel verloren gaat door verspilling, ggo's, agro-ecologie, aquacultuur, ...
Maar ook wij consumenten hebben meer invloed dan we denken. Een van de belangrijke dingen die we als consument kunnen doen is minder dierlijke producten eten. Graan telen om het vervolgens aan dieren te geven om dan die dieren op te eten is immers een erg inefficiënte manier om voedsel te telen. Zo'n veertig procent van alle graangewassen in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. De omzetting van graan naar vlees is doorgaans inefficiënt: voor één kilogram rundvlees heb je zeven kilogram graan nodig. De vleesproductie betekent in vele gevallen dan ook voedselverspilling. Bovendien wordt er steeds meer beslag gelegd op graan als veevoeder, nu ook landen als China en India het voorbeeld van het Westen volgen en meer vlees beginnen te eten.
Meer plantaardig eten, kan dus een rol spelen in een duurzame oplossing voor het hongerprobleem. Als mensen uit de rijke landen hun huidige eetwijze zouden ruilen voor een meer plantaardige voedingswijze, zou een aanzienlijke hoeveelheid graangewassen ter beschikking komen voor directe menselijke consumptie.
Verander de wereld met je vork en neem een kijkje in onze receptendatabase met een uitgebreid aanbod aan lekkere plantaardige gerechten.