Plantaardig BBQ-plezier voor Antwerpse koks

wrapper2

wrapper

Het warme zomerweer van de afgelopen dagen verleidde bijna 50 chefkoks en kookfanaten tot een veggie barbecue. Daarvoor konden ze terecht in het Vormingscentrum in Malle, waar chefkok Pieter-Jan Lint hen kennis liet maken met zes originele, plantaardige BBQ-hapjes. De deelnemende kookploegen konden zelf salades meenemen om er een volwaardige maaltijd van te maken.

De deelnemers werd bij aankomst gevraagd zich te verdelen over zes verschillende tafels. Elk kookeiland was verantwoordelijk voor een bepaald gerecht, maar snelle koks konden ook aan een andere tafel een handje helpen als hun bordjes afgewerkt waren. Pieter-Jan bleef niet bij de pakken zitten: hij begon met een snelle demonstratie van elk gerecht, waarbij hij de deelnemers onder andere toonde hoe hij gerookte olijfolie en een kruidenemulsie maakt. Het is duidelijk dat Pieter-Jan gepassioneerd is door zijn vak en door gezonde voeding. Dat enthousiasme werkte aanstekelijk: de deelnemers staken algauw de handen uit de mouwen en begonnen met veel goesting aan hun gerechten. Er werd druk op los gebabbeld en geknabbeld.

Het eerste gerecht van de avond, seitanbrochettes, was meteen een schot in de roos: de seitan werd gemarineerd in een Oosters zoetzuur sausje, afgewerkt met wat sesamzaadjes en goudbruin gegrild op de barbecue. De brochettes werden geserveerd met een frisse salade van koolrabi en sojayoghurt en een romig notensausje. ‘Dit lijkt echt op vlees!’ zei een proever verrast, waarna hij prompt de marinade van zijn vingers slurpte.

Een grote berg zuurdesemtoast lokte de hongerige deelnemers naar het volgende kookeiland. Vlak nadat hij zijn tanden in een zuurdesem-brushetta met baba ganoush, tomatensalsa en gerookte olijfolie had gezet, riep een deelnemer uit: ‘Zeg nu eens eerlijk, wie heeft er nu nog vlees nodig?’ Zijn vraag werd met instemmend gemompel beantwoord, maar iedereen was te druk bezig met kauwen om er meer woorden aan vuil te maken. De volgende tafel bereidde de klassieker asperges à la flamande, maar dan met een twist. De ‘eiersalade’ werd gemaakt van penne, hummus en verse veganaise. Daarop schikte het keukenteam gegrilde witte asperges en een lepeltje gestoofde spinazie. Het geheel werd door Pieter-Jan vakkundig besprenkeld met een dressing van sojasaus en gember.

Het vierde kookteam zorgde voor gepofte aardappelen, die uitgelepeld werden en gevuld met een mengsel van verse kruiden-veganaise, aardappelen en bieslook. Om je vingers, en je bord, bij af te likken! Het vijfde bordje was een burger met zwarte bonen en havermout, met daarop een lepeltje plantaardige bickysaus, wat gefrituurde ajuintjes en snelle gepekelde zilverui. Een heerlijk, en veel gezonder, alternatief voor de standaard Bicky-burger. Ten slotte verhuisden de koks naar het zesde en laatste kookeiland, waar een team creatievelingen een mooi kunstwerkje gemaakt hadden van gevulde puntpaprika met gehakt van pecannoten en zongedroogde tomaten. Een waardige afsluiter van een heerlijke avond!

Enthousiaste deelnemers
De deelnemers reageerden alvast positief: 'Niet dat wij nu bekeerd zijn tot fervente veganisten, maar wel stellig tot "overtuigden" dat er achter de vleeshorizon nog andere lekkere dingen vallen te beleven!' en 'Lekkere dingen en nieuwe, onbekende smaken kruisten ons pad' waren twee van de vele enthousiaste reacties. Ook Filip Pauwels van KWB Berendrecht was tevreden met het verloop van de avond: ‘De vele handen maakten dat de tapas snel klaar waren en als er vragen waren stonden de mensen van EVA klaar om ons verder te helpen. Eén voor één waren de bereidingen (h)eerlijk en eenvoudig te maken, gewoon top van smaak... het was echt genieten!’

Overschotjes werden naar de grote zaal, waar terzelfdertijd een ander evenement plaatsvond, gebracht. Ook daar werden de gerechten duidelijk gesmaakt: bij het afruimen van de schalen viel geen kruimeltje meer te bespeuren!

Zin gekregen om ook op ontdekkingstocht te gaan in de plantaardige keuken? Hou dan zeker onze website in de gaten. Daar vind je extra informatie en ook een kalender met andere geplande workshops. Misschien komen we binnenkort wel naar jou toe!

Vegucation Roadshow krijgt de steun van de Nationale Loterij en provincie Vlaams-Brabant.

30/05/2017