Plantaardige foodservice trends voor 2022

wrapper2

wrapper

De plantaardige markt groeit elk jaar en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Wij proberen te voorspellen wat dit jaar aan populariteit zal winnen en wat ons in vervoering zal brengen: hier zijn alvast 5 vegan foodtrends voor 2022!

Tekst: Jarne Pollie

Vegan kaas

Vegan kaas is nu ook al booming, maar we gaan volgend jaar vooral meer plantaardige ambachtelijke kaas zien. Voedzame en lekkere gefermenteerde kaas op basis van noten, zelfs met een schimmelkorst zoals bij brie. Dergelijke kaas ligt al in speciaalzaken en komt volgend jaar ook de retail binnen. Een kaassaus op basis van noten vind je nu al in de supermarkten, van Belgische makelij dan nog: Pa'lais. Ook voor de kinderen is er goed nieuws, want Babybel komt met een vegan variant van de wel bekende rode kaassnack.

Ontdekking van nieuwe keukens

Vegan maaltijden worden naar een hoger niveau getild door jullie, de chefs. Door vaker plantaardige gerechten door professionals klaar te laten maken, leren de mensen nieuwe, internationale gerechten vol smaak kennen. Zo zullen we dit jaar niet alleen nog de Franse ratatouille eten, maar ook de Spaanse versie “samfaina” en de Georgische “ajapsandali”.
De invloeden van andere culturen komen nog meer naar voren dit jaar, vooral dan de gerechten uit tot nu toe vrij onbekende keukens zoals de Afghaanse, de Syrische of de Mongoolse zullen aan populariteit winnen in 2022. Het zou kunnen te maken hebben met de ‘blijf in je eigen land’-politiek van deze coronaperiode. We snakken naar een reisje!

Voed de darmen

Er begint ook aandacht te komen voor voeding die goed is voor het microbioom. Dat is het geheel van alle flora of bacteriën die aanwezig zijn in ons lichaam, maar het grootste deel bevindt zich in onze darmen. Een gezonde darm zorgt voor heel wat andere gezonde processen in ons lichaam: het heeft invloed op je afweersysteem (altijd handig in deze tijden!) en wordt ook gelinkt aan het voorkomen van bijvoorbeeld depressie.

Een gezond microbioom bouw je vooral op via een gezond en vezelrijk dieet met voldoende verschillende graansoorten en fruit en groenten, plantaardige eiwitten en vetten. Bewegen speelt daarbij ook een rol, maar met al die goeie voornemens mag dat uiteraard geen probleem zijn.

Bowls and glory

Een food bowl is niet per se nieuw, maar het gerecht wint nog elk jaar aan populariteit. Onze diëtiste Evelyne Mertens ziet de bowls de laatste maanden steeds vaker voorkomen in een vegan optie en ze verwacht dan ook dat de kommetjes plantaardig eten nog belangrijker worden in 2022. Waarom? Je krijgt al je proteïnen, groenten en granen in een maaltijd binnen. Daarnaast is het simpel om ze te maken en als chef kan je de bowl een eigen identiteit geven, ze zijn ‘customizable’. Kies jij voor linzen, tofu of kikkererwten? Ga je als basis voor zoete aardappelen, rijst, of quinoa? De mogelijkheden zijn eindeloos.

De bowls zijn niet alleen handig in het restaurant zelf, de klanten nemen ze ook graag mee om er waar dan ook te kunnen van genieten. Als chef daarop inspelen is niet zo heel moeilijk, want de verpakking is eenvoudig en veel van de basisingrediënten (van rijst en pasta tot noodles en sla) kunnen worden hergebruikt voor andere gerechten. Voor klanten mag het vaak ook iets meer zijn alleen maar lekker, het oog wil ook wat en daar zijn de bowls perfect voor.

Aardappelmelk

Aardappelen zijn eigenlijk een gezond totaalpakket. Vitamines, eiwitten, mineralen en koolhydraten zitten allemaal in het voedingsmiddel. In België denken we meteen aan frieten bij het zien van een aardappel, maar het Zweedse bedrijf Veg of Lund maakt er melk van. Aardappelmelk of ‘DUG’ genaamd zou de andere plantaardige alternatieven zoals haver- of sojamelk wel eens naar de achtergrond kunnen duwen. Het drankje is niet alleen vegan, het bevat ook geen lactose, noten of gluten. Perfect voor elk dieet dus. De melk is daarnaast arm aan suikers en verzadigde vetten en werd versterkt met calcium, vitamine D en foliumzuur.

Er staan nog veel meer plantaardige trends op de deur te bonken om 2022 binnen te mogen.

24/01/2022

Verticale tabs