Plantaardige lefgozers: nieuw en oud(er) ondernemend talent

wrapper2

wrapper

Steeds meer mensen wagen een sprong in het diepe en besluiten een eigen onderneming op te starten. Ook in de plantaardige wereld schieten nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Hoog tijd om een paar van deze mooie ondernemingen eens in de bloemetjes te zetten! Er zijn er ondertussen zoveel dat het erg moeilijk werd om te kiezen.

Een eigen onderneming opstarten verloopt niet zonder risico: als nieuweling moet je niet alleen opboksen tegen gevestigde waarden, maar ook tegen potentiële toekomstige concurrenten. En je moet de aandacht van je beoogde doelgroep winnen én vasthouden. Geen job voor angsthazen of stresskippen dus. Hieronder vind je een kort overzicht van een aantal, binnen- en buitenlandse, waaghalzen die de uitdaging durfden aan te gaan.

In het binnenland

Madam Bakster

Laura Verhulst, beter bekend als Madam Bakster, is wellicht de bekendste naam uit dit lijstje. Ondertussen opende de ondernemende studente een koffiehuis aan de Brabantdam, waar het vaak vechten is voor een plaatsje. Dat hoeft niet te verbazen: de kleurrijke creaties die Laura op je bord tovert zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook nog eens heel gezond. Madam Bakster werkt voornamelijk met ingrediënten als noten, dadels en vers fruit. Als tiener sukkelde Laura met haar gewicht. Een stukje taart eten na een maaltijd was lange tijd geen vanzelfsprekende optie voor haar. Nu geniet ze zonder schuldgevoel en met extra veel smaak van haar eigen gebak. En ze raadt iedereen aan hetzelfde te doen!

V-BOX

Lisbeth Bernburg en Sarah Vermeulen lanceerden op 20 mei een vegan lunchplek op DOK Noord in Gent met de focus op take-away. V-BOX serveert, zoals ze het zelf omschrijven, ‘kickass streetfood’ op biologisch afbreekbare borden. Hun aanbod klinkt alleszins al kickass: denk aan plantaardige bagels, gevulde wafels, wraps en, als het wat decadenter mag, freakshakes met een donut on top.

De twee jonge ondernemers worden ondersteund door Compaan. Zij lanceerden begin dit jaar een oproep om mensen met een sterk horeca-idee een duwtje in de rug te geven om hun droom te realiseren. V-BOX werd geselecteerd als een van de drie winnaars, net als Barbara Geeroms, zij lanceerde haar eigen plantaardige kaasmerk Yasaï, volg haar op Facebook om op de hoogte te blijven van haar creaties.

Chez Mariette

Chez Mariette is een online bakkerij die gespecialiseerd is in kunstig plantaardig gebak. Oprichtster Marieke Wings bewijst met haar bakkerij dat desserts uit de plantaardige keuken ook finger licking good kunnen zijn.

Catberry

Nog iemand die ongelooflijk goed overweg kan met allerhande baksels is Amélie. Zij starte nog maar net met haar eigen zaak Catberry. Ze maakt taarten op maat en wens van de klant, neem zeker eens een kijkje op haar Facebookpagina, er zitten echt originele pareltjes tussen!

Veggiebel

Pascal Depuydt groeide op in een slagersfamilie. Zijn vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader waren allemaal slagers. Toch richtte hij een paar jaar geleden Veggiebel op, een bedrijf dat plantaardige spreads, veganaise en kant-en-klare maaltijden verkoopt. Hij wuifde zijn slagerij voorgoed vaarwel en concentreerde zich op het creëren van lekkere en gezonde veggiespreads.

Pascal trouwde met een ogenschijnlijke tegenpool: zijn vrouw komt uit een familie van veganisten. Hij geeft toe dat hij daar vroeger wel eens mee lachte, maar dat hij tegelijkertijd besefte dat hij vlees ooit aan de kant zou moeten schuiven. Omdat hij het altijd moeilijk gehad heeft met het slachten van dieren en van mening is dat voeding puur moet zijn, besloot Pascal twee jaar geleden om meer plantaardig te beginnen eten. De grootste moeilijkheid daarbij was volgens hem het vinden van lekkere vervangproducten die zijn honger konden stillen. Hij deed onderzoek naar wat er al te verkrijgen is op de markt en bekeek de samenstelling van deze producten. Bevatten ze voldoende eiwitten, mineralen en vitaminen? Zit er niet te veel vet en suiker in? Niet alleen smaak, maar ook gezondheid is voor Pascal een erg belangrijk aspect bij het ontwikkelen van zijn producten. Hij concludeerde dat het beter kon en besloot om gewoon zijn eigen producten te maken. Veggiebel was geboren.

Bakkerij Frimout

Hoewel het aanbod in deze Gentse bakkerij niet volledig plantaardig is, verdient Dieter Frimout toch een eervolle vermelding. Nadat hij een paar jaar geleden de vraag kreeg of hij interesse had om ook plantaardig te bakken, ging Dieter de uitdaging aan en begon hij te experimenteren met vegan koffiekoeken. Ondertussen is zijn vegan aanbod uitgebreid genoeg om zelfs de grootste sceptici te overtuigen dat je niets mist wanneer je dierlijke producten van het menu schrapt. Van chocoladekoeken tot boule de berlins of worstenbroodjes, er is voor elk wat wils!

Full Circle Coffee
Bij Full Circle doen ze aan stealth veganism. Nergens staat aangeduid dat alle producten in de koffiebar 100% plantaardig zijn, maar dat zijn ze wel degelijk. Een slimme zet van eigenaar Yves. Je kunt er niet alleen heerlijke lattes en thees krijgen, maar ook taartjes, koffiekoeken, bagels en broodjes.

Mie Vie
Een broodjesbar waar alle broodjes en slaatjes vegan zijn? Het kan bij Mie Vie. Je vindt er onder andere de klassieker smoske kaas, maar dan in vegan versie. Je kan er ook ontbijten, brunchen en afhalen.

Le seitanist

Dit is maar een kleine greep uit alle fantastische initiatieven die her en der uit de grond worden gestampt.

In het buitenland

Follow Your Heart

Follow Your Heart is een Amerikaanse gigant die vooral bekend is door hun Veganaise, een plantaardige versie van de geliefde mayonaise.

Bob Goldberg, de oprichter van het bedrijf, begon klein. In de jaren ‘70 nam hij samen met drie zakenpartners een warenhuisje in Los Angeles over en maakte hij er een vegetarische winkel van. Dat verliep niet zonder slag of stoot: bijna niemand geloofde in de slaagkansen van de onderneming. Een meningsverschil zorgde ervoor dat de vriendengroep uit elkaar viel. Goldberg bleef samen met mede-oprichter Paul Lewin achter. Stap voor stap bouwden ze hun bescheiden winkeltje uit tot de populaire reus die Follow Your Heart vandaag is. Jammer genoeg sloot de enige winkel, VegAnne’s Shop in Schaarbeek, waar je deze vegan mayonaise in België kon kopen ondertussen de deuren. Fingers crossed dat deze heerlijke saus snel ergens anders verkrijgbaar is!

Vromage

Neem het Franse ‘fromage’, vervang de ‘f’ met de ‘v’ van vegan en je krijgt de naam van de Amerikaanse plantaardige kaasshop Vromage. Youssef Fakhouri raakte geïnteresseerd in vegan voeding toen hij in 2009 bij het restaurant Las Vegas ging werken en verliefd werd op een vrouw die gepassioneerd was door de plantaardige keuken. Om indruk op haar te maken begon hij te experimenteren met vegan kaasjes. De relatie strandde na enkele jaren, maar gelukkig had Fakhouri meer geluk met zijn shop dan in de liefde. Vandaag is Vromage een waar begrip in Los Angeles, ook onder alleseters.

Impossible Foods

Goed nieuws voor verstokte vleeseters! Met The Impossible Burger kun je genieten van een hamburger die smaakt, ruikt én bakt als vlees, maar volledig plantaardig is. Minder goed nieuws is dat de burger voorlopig enkel in een paar Amerikaanse restaurants (in New York, Los Angeles, Las Vegas en San Francisco) te verkrijgen is. Daar werd hij alleszins al met veel gejuich onthaald.

Het maken van een Impossible Burger vraagt 95% minder land en 74% minder water dan de productie van zijn dierlijke tegenpool. De missie van het bedrijf is dan ook om producten te maken die op vlees lijken, maar beter zijn voor het milieu. Impossible Foods bestaat uit een divers team van (onder andere) wetenschappers, chef-koks en boeren. Zij startten hun zoektocht naar de perfecte plantaardige burger in 2011. Daarbij stelden ze zichzelf de vraag waarom vlees naar vlees smaakt. Vijf jaar lang experimenteerden ze erop los, tot ze besloten om ’heme’ te gebruiken in hun nagemaakt vleesje. Heme geeft vlees zijn karakteristieke smaak en kleur en is vooral terug te vinden in de spieren van dieren. Impossible Foods ontdekte hoe ze dit speciale ingrediënt uit planten konden halen en gebruikten het in hun burger. Dat idee was een schot in de roos, waardoor verschillende Amerikanen vandaag kunnen genieten van een realistisch sappige burger…gemaakt van planten!

Maar het stopt niet bij de burger. Impossible Foods wil streven naar een beter milieu en een gezondere planeet, zonder vlees te moeten opgeven. Daarom hebben ze naast burgers ook kip, varkensvlees, vis en yoghurt nagebootst. Wanneer deze producten juist op de markt zullen verschijnen is nog niet bekend.

Vaute Couture

De ‘h’ in ‘haute’ werd vervangen door de ‘v’ van, je raadt het al, vegan, maar dat wil zeker niet zeggen dat de kleren van dit Amerikaanse en 100% diervriendelijke kledingsmerk van slechte kwaliteit zijn. In tegendeel: Oprah zweert bij de kledij van Vaute Couture en benadrukt dat het merk bewijst dat ook vegan fashion schattig, chique en sexy kan zijn.

Vaute Couture, ook wel VAUTE genoemd, werd in 2008 opgericht door Leanne Mai-ly Hilgart. Hilgart groeide op in Chicago en werd als social outcast bestempeld toen ze ontdekte wat er juist gebeurde in de zuivel- en vleesindustrie. Haar toenmalige vrienden deelden haar verontwaardiging over dat onrecht niet en lieten haar vallen. Hilgart’s leven draaide lange tijd rond telefoontjes plegen naar make-up bedrijven om hen vragen te stellen over dierentesten. Hilgart vertelt dat ze in deze periode heel veel tranen gelaten heeft: ze voelde zich eenzaam in haar denken en had het gevoel machteloos te staan. Maar uit tranen groeit vaak iets moois: meer dan tien jaar later ontdekte ze in een tweedehands boekwinkeltje in Taipei ‘The Seven Spiritual Laws of Success’ van Deepak Chopra. Het boek fascineerde haar en ze begon naar een manier te zoeken om haar passies (kunst en mode) met haar overtuigingen te verbinden. Zo werd VAUTE geboren.

Ondertussen is het bijna tien jaar geleden dat Hilgart, zonder enige ervaring in de modewereld, VAUTE uit de grond stampte. Ze vertelde niemand over haar plannen, omdat ze wist dat haar idee riskant was en ze niet wilde dat iemand haar probeerde tegen te houden. Gelukkig maar, want het label werd het eerste vegan kledingsmerk ter wereld en het eerste diervriendelijke label dat tentoongesteld werd op de New York Fashion Week als een van de meest innovatieve ondernemingen in New York City.

Temple of Seitan

De Australische Rebecca McGuinness begon samen met haar man Pat O’Shea een pop-up kraampje in Londen. Met ‘The Temple of Seitan’, waar ze plantaardige versies van fastfood klassiekers verkopen, struinden ze verschillende markten af. Hun kraam kende zo’n succes dat ze begin dit jaar een vast filiaal openden in Hackney, dat ze ‘The Temple of Hackney’ doopten. Het aanbod is er beperkt, maar dat is misschien maar goed: kiezen welk gerecht je als eerste wil verorberen is zo al moeilijk genoeg. Ga je voor de ‘mac & cheese’, de chicken sub of toch maar voor de chicken wings?

Rebecca is zelf vegan, maar zegt dat ze af en toe overvallen kan worden door een ferme goesting in gefrituurde kip. Omdat ze haar overtuigingen niet zomaar aan de kant wilde schuiven, besloot ze gewoon een plantaardige versie van haar favoriete gerecht te maken. Met succes!

28/06/2017