Plantaardige trends voor 2022

wrapper2

wrapper

Grote hoeveelheden plantaardige proteïnen

Het bekt niet alleen goed, plantaardige proteïnen zouden ook alleen maar belangrijker kunnen worden in 2022. Bedrijven gaan steeds meer op zoek naar producten waar veel plantaardige proteïnen inzitten. Het geïnvesteerde geld in onderzoek leverde de laatste jaren al goeie resultaten op. Daarvan maakten wij al een lijst op met volwaardige vleesvervangers.

Komend jaar zullen nog meer producten met hoge gehaltes aan plantaardige eiwitten verschijnen. Dat heeft vooral te maken met nieuwe technieken zoals fermentatie. Daarbij worden eiwitten gemaakt door bacteriën, schimmels en gisten aan bereiding toe te voegen. Om het met de woorden van een ‘boomer’ te zeggen: “Er zitten ook goeie bij”. Vooral in zuivel komt fermentatie vaak voor. Dat zou in 2022 melkproducten opleveren waar geen koe meer aan te pas komt en waar veel proteïnen in aanwezig zijn.

In de zoektocht naar meer plantaardige proteïnen op je bord zal je niet lang meer moeten nadenken. Het eerste dierloze eiwit-eiwit zou op de markt komen. Dat is een equivalent van een proteïne gehaald uit een kippenei, maar dan op een veel duurzamere manier uiteraard.

3D-vlees

Fermentatie zal ook een positieve invloed hebben op de vleessmaak van plantaardige rundvleesproducten en dat zou de kritische omnivoor misschien kunnen overtuigen om plantaardig te eten. Op het vlak van vleesvervangers wordt al lang uitgekeken naar kweekvlees. Kweekvlees is voor 2022 nog niet echt aan de horizon, maar.... Future Meat gaat volgend jaar wel 3D geprint vegan 'vlees' op de markt brengen in de EU. De producten worden nu al in enkele sterrenresto's geserveerd en volgend jaar komt er een fabriek in Nederland. Vegan 'biefstukjes' en 'lamsvlees' met de perfecte vlezige textuur.

Vegan Vis

Vegan vis lijkt al jaren aan het opkomen te zijn. Een van de nieuwkomers op dat vlak vorig jaar was Vuna, de vegan tonijn van Garden Gourmet, maar eigenlijk staat de plantaardige vismarkt nog in de kinderschoenen. Zeker als je het vergelijkt met de alternatieven die er al zijn voor vlees of zuivel. Onder meer de Netflix-documentaire Seaspiracy heeft een boost in het onderzoek van bedrijven gezorgd, dus we hopen op een pak nieuwigheden uit de visloze zee dit jaar.

Het Nederlandse merk Vegan Zeastar bijvoorbeeld staat al vrij ver. Het doel is om elk visgerecht plantaardig te maken om de vernietiging van onze oceanen te bestrijden. De nieuwe Zalmon lijkt al helemaal op gewone zalm en ook Nestlé werkt aan een vegan versie van garnalen, met de toepasselijke naam Vrimp, gemaakt van zeewier en erwten. 2022 zou dus wel eens het jaar kunnen zijn waarin ook een hoop plantaardige vissen aan de oppervlakte verschijnen. Shrimps crossed!

Eitjes

Wat kwam er eerst? De plantaardige kip of het plantaardige ei? Op die vraag is het antwoord duidelijk: de kip. Maar ook voor ei komen heel wat alternatieven op. Dit jaar zal de Amerikaanse producent Just Egg ook Europa veroveren. Just Egg is een vloeibare mix op basis van mungboon-eiwit waarmee je roerei kan bakken. In de Verenigde Staten zullen trouwens ook tegen het einde van het jaar de eerste commercieel beschikbare gekookte eieren uitkomen, WunderEggs genaamd en op basis van noten zou er qua look, gevoel en smaak geen verschil zijn met een kippenei. Dus wei zein blei!

Kaas

Onder plantaardige proteïnen kon je al lezen dat de melkproducten zonder koe zullen toenemen. Vegan kaas is nu ook al booming, maar we gaan volgend jaar vooral meer plantaardige ambachtelijke kaas zien. Voedzame en lekkere gefermenteerde kaas op basis van noten, zelfs met een schimmelkorst zoals bij brie. Dergelijke kaas ligt al in speciaalzaken en komt volgend jaar ook de retail binnen. Een kaassaus op basis van noten vind je nu al in de supermarkten, van Belgische makelij dan nog: Pa'lais. Ook voor de kinderen is er goed nieuws, want Babybel komt met een vegan variant van de wel bekende rode kaassnack.

Moringa

Neen, het is geen nieuwe Pokémon, maar wel de naam van een 'wonderboom'. Het is al jaren aan een verborgen opmars bezig, maar dit jaar gelooft magazine Knack in een finale doorbraak. In Afrika en India wordt de boom als natuurlijk geneesmiddel gebruikt. De moringa zelf kan 13 meter lang worden in een zeer beperkte tijd en in een droge en zanderige grond amuseert de boom zich. Dat is vooral belangrijk om ondervoeding tegen te gaan op plaatsen waar andere voeding niet kan groeien.

De bladeren van de boom kunnen worden gekookt zoals spinazie. Ook de zaden en de wortelen van de moringa zijn eetbaar. Vooral de bladeren gelden als super gezond. Ze bevatten 27 procent eiwit, inclusief een volledige reeks aminozuren die mensen nodig hebben. Dat is hoger dan bijna elk ander plantaardig alternatief, behalve peulvruchten. Daarnaast bevat moringa hoge gehaltes van vitamine A, B en C.

In de VS wordt moringa opgepikt als goedkoper alternatief voor matchapoeder. Het poeder is groen van kleur en het wordt gebruikt in smoothies, dressings en gebak, maar ook in granola en ijs. Dit jaar zou groen bij ons wel eens het kleur van de doorbraak kunnen worden.

Aardappelmelk

Aardappelen zijn eigenlijk een gezond totaalpakket. Vitamines, eiwitten, mineralen en koolhydraten zitten allemaal in het voedingsmiddel. In België denken we meteen aan frieten bij het zien van een aardappel, maar het Zweedse bedrijf Veg of Lund maakt er melk van. Aardappelmelk of ‘DUG’ genaamd zou de andere plantaardige alternatieven zoals haver- of sojamelk wel eens naar de achtergrond kunnen duwen. Het drankje is niet alleen vegan, het bevat ook geen lactose, noten of gluten. Perfect voor elk dieet dus. De melk is daarnaast arm aan suikers en verzadigde vetten en werd versterkt met calcium, vitamine D en foliumzuur.

DUG smaakt overigens niet naar aardappel en het drankje is geschikt voor allerlei toepassingen. Puur natuur, in gerechten, zelfs als heerlijk schuimlaagje bovenop je cappuccino. Er zijn drie varianten: original, barista en unsweetened, maar helaas zijn die enkel in Zweden te koop. De internationale exploitatie is voor komend jaar. Jummie!

Zonnebloempasta

We kennen uiteraard allemaal pindakaas en de alternatieven, zoals cashewpasta of amandelpasta, maar één vervanger schiet qua populariteit naar boven, vooral in de **wereld van ijs***. Ben & Jerry's heeft dit jaar vier vegan ‘non-dairy’ smaken uitgebracht die gemaakt zijn met zonnebloempasta: Creme Brulée Cookie, Change The Whirled, "Milk" & Cookies en Mint Chocolate Cookie. Dit jaar zouden nog meer smaken op basis van de lekkere zaden op weg zijn. Maar ook puur kan je de zonnebloempasta uiteraard eten op je boterham. De Amerikaanse internationale supermarktketen Whole Foods voorspelt dat zonnebloempasta in 2022 een rage zal zijn.

Microbioom

Er begint ook aandacht te komen voor voeding die goed is voor het microbioom. Dat is het geheel van alle flora of bacteriën die aanwezig zijn in ons lichaam. Die flora staan in interactie met ons lichaam en beïnvloeden allerlei processen die van belang zijn voor onze gezondheid. Een gezond microbioom heeft invloed op je afweersysteem (altijd handig in deze tijden!) en wordt ook gelinkt aan het voorkomen van bijvoorbeeld depressie.

Een gezond microbioom bouw je vooral op via een gezond en vezelrijk dieet met voldoende verschillende graansoorten en fruit en groenten, plantaardige eiwitten en vetten. Bewegen speelt daarbij ook een rol, maar met al die goeie voornemens mag dat uiteraard geen probleem zijn.

Water kefir

Water kefir is een voorbeeld van een drankje met een positief effect op het microbioom. Daarom dat het dit jaar wel eens op meer en meer drankkaarten van de hippe cafés en bars zou kunnen komen te staan. Om tot kefir te komen, heb je eerste water met een smaak nodig en daarna kefirkorrels. Die korrels bestaan uit bacteriën en gist en wanneer ze in aanraking komen met water, starten ze een fermentatie. Na de fermentatie worden de korrels uit de drank gezuiverd en zo krijg je een gezonde dorstlesser.

Gezond? Ja, want kefir remt de groei van schadelijke bacteriën in de darmen. Daarnaast is het goed voor je botten en kefir kan het risico op botontkalking verlagen. Het geldt overigens als een probioticum, goed voor je darmen en maag dus. Belgische bedrijven zijn al op de kefirkar gesprongen en produceren de gezonde frisdrank met verschillende smaken. Voorbeelden daarvan zijn Kult en Tibicos.

Ontdekking van nieuwe keukens

Plantaardig koken is al lang niet iets wat we enkel in onze eigen keuken doen. Meer en meer (top)chefs en restaurants introduceren gerechten zonder vlees op hun menukaart. Dat heeft veel voordelen en een daarvan is dat de vegan maaltijden zo naar een hoger niveau worden getild. Zo leren we nieuwe, internationale gerechten vol smaak kennen. Zo zullen we dit jaar niet alleen nog de Franse ratatouille eten, maar ook de Spaanse versie “samfaina” en de Georgische “ajapsandali”.

De invloeden van andere culturen komt nog meer naar voren, vooral dan de gerechten uit tot nu toe vrij onbekende keukens zoals de Afghaanse, de Syrische of de Mongoolse zullen aan populariteit winnen in 2022. Het zou kunnen te maken hebben met de ‘blijf in je eigen land’-politiek van deze coronaperiode. We snakken naar een reisje.

Bowls and glory

Eigenlijk gaan we al jaren de exotische toer op. Food bowls winnen elk jaar aan populariteit en deze gerechten vinden hun oorsprong in Hawaii en Brazilië. Onze diëtiste Evelyne Mertens ziet de bowls de laatste maanden steeds vaker voorkomen in een vegan optie en ze verwacht dan ook dat de kommetjes plantaardig eten nog belangrijker worden in 2022. Waarom? Je krijgt al je proteïnen, groenten en granen in een maaltijd binnen. Daarnaast is het simpel om ze te maken en bowls zijn nog eens ‘customizable’. Je kan er bijna een eigen identiteit mee uitdrukken. Kies jij voor linzen, tofu of kikkererwten? Ga je als basis voor zoete aardappelen, rijst, of quinoa? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een bowl hoeft niet alleen als lunch gebruikt te worden, ook ontbijt of zelfs als snack zijn er mogelijkheden. De fruitige smoothie bowls met granola, banana en blauwe bessen bijvoorbeeld, wie heeft het nog niet zien passeren op Instagram? Dat is nog zo’n positieve eigenschap van de bowl, het ziet er geweldig uit. Kunst in een kommetje!

In take-away-vorm zijn de vegan bowls ook regelmatig te vinden. Logisch, want de verpakking is eenvoudig en veel van de basisingrediënten (van rijst en pasta tot noodles en sla) kunnen worden hergebruikt voor andere gerechten. Voor klanten mag het vaak ook iets meer zijn alleen maar lekker, het oog wil ook wat, en daar zijn de bowls perfect voor.

Na het lezen van dit stuk heb je wellicht al zin gekregen in zo'n bowl. Probeer dan zeker de Buddha Bowl of Spicy Fajita Bowl!

Vegan gastronomie

Maureen Vande Capelle, onze expert in plantaardige maaltijden en concepten, kijkt tot slot uit naar de vegan gastronomie. Humus x Hortense in Brussel zet al enkele jaren stevig de toon en ze heeft bewondering voor hoe deze ploeg het aanpakt. Hun verhaal klopt helemaal. De Vijf Seizoenen is nog zo'n aanrader, maar binnenkort opent ook het volledig vegan gastronomisch restaurant van Pieter-Jan Lint nabij Gent. Vegan gastronomie begint op dreef te raken, iets om naar uit te kijken! Welke plantaardige restaurants van topniveau er nu al zijn, vind je hier.

Op uitgebreide menukaarten zal je trouwens niet moeten rekenen in je favoriete restaurant. Door corona werd het soms moeilijker om winkels, en dus ook restaurants en bars, tijdig te bevoorraden en zien we ook terug op de menu's van die restaurants. Steeds meer chefs kiezen voor een kleinere menukaart en passen die tegenwoordig ook aan seizoensgebonden producten aan. Het milieu juicht deze trend alleen maar toe.

DOE EEN GIFT

Wil je EVA vzw nog een extra duwtje in de rug geven om in de toekomst over die foodtrends te lezen?

Doe een gift via evavzw.be/doe-een-gift of schrijf over op:
IBAN: BE 53 5230 8011 0153

19/01/2022

Verticale tabs