wrapper2
wrapper
Uit een onderzoek van iVOX op vraag van EVA vzw in januari 2022 blijkt dat het de goede kant blijft uitgaan met de vleesconsumptie van de Belgen. Ondertussen geeft al 1 op 3 Belgen aan minstens wekelijks vegetarisch te eten. Het aantal Belgen dat elke dag vlees en vis eet, blijft ook dalen. Het percentage (bijna) vegetariërs en veganisten blijft nog klein, maar stijgt wel significant ten opzichte van 2020 van 5% naar 8%. Ook het aantal flexitariërs wordt steeds hoger: 28% eet minstens 3 dagen per week vegetarisch. In 2020 was dan 25% en in 2016 13%.
Kansen voor food professionals
Verder wilt 4 op de 10 vleeseters in de toekomst minder vlees eten. Er is dus de komende jaren een mooi groeipotentieel voor het aandeel vegetariërs en veganisten in België. Dat zou zo wel eens heel snel boven de 10% kunnen uitkomen. Dit valt ook te wijten aan het feit dat vooral Belgen jonger dan 35 de overstap willen maken.
De opmars van veggie en vegan eten biedt daarom ook kansen in de foodservice en horeca. Meer dan de helft van de Belgen vindt dat elk restaurant een vegetarisch alternatief op het menu moet hebben staan. Bijna de helft van de Belgen denkt er ook zo over als het gaat over een plantaardig alternatief. Met het groeiende aantal flexitariërs beloven veggie en vegan gerechten een steeds populairdere keuze te worden.
Vlees- en zuivelvervangers winnen aan populariteit
Steeds meer mensen kiezen wel eens voor een plantaardig alternatief voor vlees of zuivel. Vooral de vleesvervangers die sterk op vlees lijken, blijven het populairst. Maar ook tofu, tempeh, seitan en vooral boterhambeleg worden meer gegeten dan in 2020.
Ook plantaardige alternatieven voor zuivel worden steeds frequenter gegeten. Bovendien eet men meer verschillende soorten alternatieven, mede dankzij het groeiende aanbod vegan zuivelalternatieven.
Over het algemeen stijgt de interesse in plantaardige producten ten opzichte van 2020. Belgen zijn vooral geïnteresseerd in alternatieven voor charcuterie, vlees en melk. En ook hier zijn het vooral de jongeren die aan de kar trekken.
Meer over dit onderzoek
Dit zijn de resultaten van een onderzoek van iVOX in opdracht van EVA vzw. Als sinds 2011 is er deze tweejaarlijkse veggie barometer. Het doel van dit onderzoek is om zicht te hebben de eetgewoontes van de Belgen en meer specifiek het gedrag, attitude en drempels t.o.v. plantaardige voeding. Hier kunnen we met de werking van EVA vzw dan op inspelen.
De doelgroep zijn Belgen ouder dan 18 jaar.
Online survey bij het iVOX research panel (N: 2000 (Belgen) + 400 (Brusselaars)) representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau.
Maximale foutenmarge bij een steekproef van 2000 respondenten (95% betrouwbaarheid): 2,08 %
Maximale foutenmarge bij een steekproef van 400 respondenten (95% betrouwbaarheid): 4,85 %