wrapper2
wrapper
De jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties ‘COP’ is het belangrijkste forum voor internationale klimaatonderhandelingen. De COP27 vindt dit jaar in november plaats in Egypte en zal zich voor het eerst bezighouden met kwesties rond voedselsystemen. Hoewel voedselsystemen verantwoordelijk zijn voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, is de milieu-impact ervan tijdens eerdere edities van de COP nooit serieus aan bod gekomen.
Dit jaar zijn voedselsystemen wél opgenomen in het programma van de conferentie, zij het slechts in de kantlijn. Voor het eerst zullen er verschillende voedselpaviljoens zijn, waaronder het ‘Food4Climate Pavilion’. Dit paviljoen wordt geleid door ProVeg International en partners uit de hele wereld, en beslaat 130 vierkante meter waarin verschillende thema’s op het vlak van voedsel en landbouw aan bod komen. Het paviljoen zal aan de bijna 200 landendelegaties die de conferentie bezoeken benadrukken hoe belangrijk het is om ons voedsel- en landbouwsysteem aan te pakken om de klimaatcrisis te bestrijden.
Het ProVeg team op de UN Klimaatconferentie in Bonn
De wereldwijde vlees- en zuivelproductie levert slechts 18% van de geconsumeerde calorieën, maar gebruikt 83% van de mondiale landbouwgrond. Bovendien is de broeikasgasuitstoot van dierlijke landbouw twee keer zo groot als die van plantaardige voeding. Als we voedselsystemen niet op internationaal niveau aanpakken, zullen we de klimaatdoelstellingen van Parijs niet halen.
Onder de noemer ‘Diet Change Not Climate Change’ wil ProVeg International de VN-lidstaten aanspreken om over te stappen op meer plantaardige voedselsystemen en voedingspatronen als onderdeel van hun klimaatbeleid.
ProVeg roept mondiale beleidsmakers op om het goede voorbeeld te geven door op de conferentie duurzaam voedsel te serveren. In een gezamenlijke brief moedigen ProVeg en haar partners daarom het Egyptische COP27-voorzitterschap aan om voedzaam, lokaal geproduceerd en duurzaam plantaardig voedsel centraal te stellen op het cateringmenu. Met een keuken die bekend staat om hoogwaardige plantaardige gerechten, is Egypte in een ideale positie om echt klimaatleiderschap te tonen.
Door plantaardige voeding op het menu te zetten, kan COP17 aantonen dat duurzame, betaalbare, lokale en gezonde voedingspatronen haalbaar en doeltreffend zijn. De wereldleiders moeten de daad bij het woord voegen en ambitieuze actie ondernemen om een rechtvaardige overgang naar gezondere en duurzamere voeding mogelijk te maken.
ProVeg International heeft nu ook de Observer Status gekregen bij het invloedrijke Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. Het is daarmee de eerste organisatie die focust op plantaardig eten die deze status krijgt. Als observer mogen ze sessies van het IPCC bijwonen en experten aanmoedigen om hun mening te geven over voorlopige versies van IPCC rapporten om ze bij te sturen.
Juliette Tronchon, Senior Policy and Public Affairs Specialist bij ProVeg, vindt dit een belangrijke stap voorwaarts. Ze voegt er nog aan toe dat de betrokkenheid van ProVeg bij deze panels aantoont dat de Verenigde Naties de overgang naar een plantaardige levensstijl belangrijk vindt om klimaatverandering tegen te gaan.
Lees er hier meer over.
Laat jonge stemmen horen op COP27!
Het is belangrijk dat jongeren aanwezig zijn op COP27 en dat er naar hen geluisterd wordt, want zij zijn degene die de gevolgen van de klimaatcrisis moeten dragen. Met jouw steun kunnen we jonge stemmen naar Egypte brengen en helpen de toekomst van onze planeet veilig te stellen.
Samen met partners uit het maatschappelijk middenveld en de academische wereld zal ProVeg het allereerste Food4Climate-paviljoen opzetten op de conferentie.
Met jouw hulp kunnen we een team van jonge stemmen naar de conferentie brengen om ervoor te zorgen dat verandering van voedselsystemen wordt geïntegreerd in de wereldwijde klimaatagenda.
Steun deze campagne vandaag nog! Help mee om jonge stemmen naar COP27 te brengen!