Recensie: "Lekker gesmeerd. Van groente tot spread"

wrapper2

wrapper

Tekst: Filip Lanszweert

Spreads, ze zijn hot tegenwoordig. Workshops, lekkere gerechtjes op Facebook, blogs, je wordt er echt mee overladen. Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) springt mee op de kar en bracht recent het interessante “Lekker Gesmeerd. Van groente tot spread” uit met diverse vegetarische en vegan spreads.

Stap per stap

Het boek is meer dan zo maar een opsomming van recepten. Naast enkele redenen om ecologischer te gaan leven - voor zover je als lezer nog niet overtuigd zou zijn - krijg je tips over hoe je de overstap maakt van vlees naar plantaardige vervangers, hoe je ook kinderen kan overhalen om eens van je bakkunsten te proeven en hoe je de spreads bewaart. Je krijgt ook een korte en duidelijke uitleg over de nodige bouwstenen voor een gezonde lunch. Misschien wel het handigste wat je niet zo vaak in andere kookboeken vindt is een stappenplan om met je basisingrediënten de juiste spread op tafel te toveren: hoe kies je je groenten, hoe bewerk je ze, hoe krijg je kleur in je spread, en hoe breng je hem op smaak?

Getest en goedgekeurd

We namen uiteraard de proef op de som en testten enkele recepten uit zoals de seizoensgroentespread de luxe met ondermeer boerenkool, wortel en prei, de paprika-notenspread en de champignon-walnotenpaté. Zoals gezegd is het boek zowel op vegetariërs als op veganisten gericht. Je kijkt dus best niet alleen naar de titel van het gerecht maar ook naar de ingrediënten, wil je als veganist zeker zijn dat je de juiste spread bereidt.

Haalbare recepten

De recepten zijn zeer overzichtelijk voorgesteld, bevatten geen onvindbare ingrediënten en zijn zelfs voor een beginnende keukenprins(es) een haalbare kaart. De aantrekkelijke foto’s geven je meteen een goed idee hoe het resultaat er zal uitzien en je krijgt er meteen ook leuke garneer- en broodtips bij.

Tussen de recepten van Velt zelf vind je ook een viertal inspirerende gerechten van ervaren koks die nog een stapje verder gaan en elk een broodje volgens de vier seizoenen bereiden.

Voor wie op zoek is naar meer dan een zoveelste hummusrecept is "Lekker gesmeerd" een absolute aanrader die zeker heel vaak naast je in de keuken zal liggen.

Lekker gesmeerd. Van groente tot spread.
Emelie Heller, Leentje Speybroeck en Nadia Tahon
Uitgegeven door Velt.
Hier te koop

10/12/2019

Verticale tabs