Recensie: The Plant Pharmacy

wrapper2

wrapper

THE PLANT PHARMACY
‘Koken met de kracht van de natuur’: zo vat schrijfster Lisette Kreischer haar volledig plantaardige kookboek The Plant Pharmacy samen. In dit kookboek vind je dus geen doorsnee recepten, maar geneeskrachtige gezondheidsbommetjes die er ook nog eens lekker uitzien. Op de eerste pagina’s verzorgt dr. Hans Moolenburgh een uitgebreid voorwoord, waarin hij een pleidooi houdt voor een (grotendeels) plantaardige keuken vol zalvende kruiden en bloemen.

De schrijfster van het kookboek zelf legt verder ook veelgebruikte termen binnen de kruidenwereld uit en wijdt enkele pagina’s aan een heuse kruidenapotheek. Daarin zet ze haar favoriete geneeskrachtige kruiden in de spotlight en vermeldt bij elke soort de specifieke helende kracht. Verder geeft ze ook een aantal webwinkels mee waar je een voorraad kruiden kunt inslaan en boeken waaruit je handige informatie over koken met kruiden kunt halen.

VOLGENS DE SEIZOENEN
The Plant Pharmacy is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: beginnen doet Kreischer met ‘Kruidenportretten’. Daarin vind je op de linkerpagina steeds een foto van het kruid of de bloem in kwestie, en op de rechterkant de medicinale en culinaire toepassingen ervan met wat extra uitleg. Daarna volgen kleine receptjes met het kruid of de bloem erin verwerkt.

Deze aanpak maakt Plant Pharmacy een erg overzichtelijk, verzorgd kookboek dat bovendien makkelijk in gebruik is. In ‘Lente & Zomer’ focust Kreischer zich op fleurige, iets volwaardigere maaltijden, nog steeds elk met hun eigen gezondheidsvoordelen. Het hoofdstuk ‘Herfst en Winter’ herbergt verschillende gezonde opkikkertjes en hartverwarmende gerechten.

ZOET & HARTIG
De fotografie in The Plant Pharmacy oogt erg verzorgd, kleurrijk en creatief en geeft je zin om de recepten meteen uit te proberen. Bovendien wordt het geheel ook nog opgeleukt door tekeningen van de verschillende kruiden. Zoete recepten hebben de bovenhand in het kookboek, maar ook voor de hartige trek zijn er genoeg opties. Denk aan ‘biet au vin’ en ‘lentepasta met brandnetel’, of ‘sprookjesachtige pizza’.

KRUIDENKENNERS
De meeste hoofdingrediënten van de recepten zijn makkelijk verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of supermarkten, maar voor de kruiden zelf zal je waarschijnlijk wel een van de webshops die Kreischer oplijst moeten raadplegen. Het kookboek bestaat uit een mix van recepten met meer alledaagse kruiden (zoals verse rozemarijn en basilicum) en iets ingewikkeldere gerechten. Een doorsnee hobbykok zal zich waarschijnlijk eens goed in het haar krabben bij het zien van sommige van deze onbekende kruiden, maar voor kenners zijn de innovatieve recepten echt een aanrader. Een pareltje dus voor mensen die bekend zijn met deze keuken, of voor wie zin heeft in een uitdaging!

The Plant Pharmacy. Koken met de kracht van de natuur
Lisette Kreischer
Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021566337

Tekst: Angharad De Temmerman

07/06/2018

Verticale tabs