Vegan surfparadijs

wrapper2

wrapper

Geschreven door Nicole Leummens

Veggie of vegan eten op reis, het is niet altijd evident, je checkt best even op voorhand of je Bed & Breakfast, hotel of reisorganisatie er rekening mee kan houden. Zelf koken lost de boel meestal op, maar soms verlang je toch naar wat verwennerij; op terras of op restaurant gaan bijvoorbeeld, ik ging op onderzoek uit!

Groot was mijn verbazing toen ik tijdens een google-search naar goede surflocaties op de website van een vegan surfkamp terecht kwam, op loopafstand van Moliets-Plage in het zuidwesten van Frankrijk.
Het kamp, gelegen op het domein van de grote camping "les cigales", biedt verschillende verblijven: in simpele tenten, comfortabelere tenten of in mobilhomes. Inclusief drie vegan maaltijden per dag, van biologische en grotendeels lokale oorsprong. Het eten was lekker en gevarieerd, normaal in de vorm van een zelfbedieningsbuffet, maar dit jaar vanwege covid meer afgeschermd en door het keukenpersoneel opgeschept. Tijdens het ontbijt mag je zelf je lunch klaarmaken.

Een gesprek met mede-oprichtster Inja verduidelijkt de oorsprong van het kamp:
Het vegan surf kamp is opgezet in 2012 door een tiental leden van de non-profit organisatie "Association l'amour de la terre" omdat ze het zelf als veganisten moeilijk vonden een goede vakantiebestemming te vinden. En hoewel de focus van het kamp vanaf het begin op plantaardige voeding en milieu lag, komen hier niet enkel mensen die (volledig) plantaardig eten. Het gaat juist om de bewustwording; mensen tonen dat plantaardig eten echt lekker en gezond kan zijn, hun helpen de stap naar meer plantaardige voeding te maken en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Naast dit basisteam komt er elk jaar een grote groep vrijwilligers tegen kost en inwoning een aantal weken werken. Het kamp heeft een sterke internationale uitstraling door de verscheidenheid van zowel het basisteam, de vrijwilligers en de bezoekers.
De sfeer is uitermate aangenaam en respectvol, verschillende nationaliteiten, leeftijdsgroepen en talen lopen hier als vanzelf door elkaar.

Tijdens het kamp zijn er dagelijks surflessen voor alle niveau's en twee keer per dag zijn er yogalessen die doorgaan in de open zaal, in het bos of op het strand. Daarnaast is er heel wat ‘randanimatie’ zoals lezingen, filmavonden en concertjes. Maar wat bij ons de grootste indruk heeft nagelaten was de wekelijkse beachclean.

We verwachtten ons aan rondlopen over het strand en onze vuilniszak vullen met achtergelaten afval, maar wat we te zien krijgen is nog vele malen zorgwekkender: de vloedlijn ligt vol kleine stukjes plastic. Op het eerste gezicht zijn ze niet te zien, maar op het moment dat je het van dichterbij ziet, zie je ze echt overal liggen. Dit zijn 'mermaid tears' oftewel zeemeerminnentranen, de grondstof van de plasticproductie. Dus niet eens afval in de werkelijke zin van het woord, want deze bolletjes zijn nooit als product gebruikt geweest. Hoe deze granulaten in zo'n grote hoeveelheden in de oceanen terecht komen is niet helemaal duidelijk. Maar het is niet moeilijk voor te stellen wat dit betekent voor zeedieren als vogels en vissen die ze vaak aanzien voor een lekker hapje.

Ik beslis ter plekke mijn eigen consumptie patroon terug onder de loep te nemen: naast meer plantaardige voeding is voor mij ook dit essentieel voor een gebalanceerde levensstijl.

Meer info via Vegan Surf Camp

26/08/2020

Verticale tabs