Vegan travels: Budapest

wrapper2

wrapper

De eerste avond van een citytrip vind ik steeds de leukste avond. De anticipatie tijdens de reis, het ontdekken van de stad en de buurt waar je logeert en de eerste keer dat je kan proeven van de lokale keuken. Ik koos dan ook het traditioneel Hongaars restaurant Napfenyes uit om al meteen met die keuken kennis te maken. Als je het restaurant binnenstapt, kom je eerst terecht in een kleine, charmante bakkerij. Napfenyes is vooral gekend voor zijn desserts en biedt zowel raw als gebakken lekkernijen aan. Bij het openslaan van de menukaart viel mijn oog meteen op de Napfényes Lavish Platter. Dit bord was volgeladen met lekkere sausjes en allerlei huisgemaakte vleesvervangers, waaronder een cordon bleu waar ik nog heel lang van zal dromen. We hebben met z’n tweeën heel erg hard ons best gedaan om alles op te krijgen, maar moesten toch een paar hapjes en beetjes laten liggen. Ons gezelschap koos een plantaardige versie van één van de bekendste Hongaarse gerechten: goulash, die geserveerd werd met grote stukken augurk en kruidig gebakken aardappelen.

Natuurlijk kan je niet naar een restaurant dat gekend is om zijn lekkere desserts gaan zonder er eentje uit te proberen. We deelden een tofu-citroen taartje en een hazelnootcake. Ik had er eerlijk gezegd wat meer van verwacht, maar het hoofdgerecht (en de rekening die we achteraf kregen) maakte deze teleurstelling meer dan goed!

Na een lange dag vol kunst, metro’s en pijnlijke voeten belandden we in Manga Cowboy, een restaurant vlakbij ons appartement. Zoals de naam al weggeeft gebruikt deze zaak de bekende mangastrips als inspiratiebron voor de inrichting en het menu. Ik ging voor de geroerbakte noedels met tofu, groentjes en sojasaus, simpel maar net waar ik nood aan had na een vermoeiende dag. Ik was bovendien aangenaam verrast toen bleek dat ze zelfs een vegan dessertje hadden: tapiocapudding met kokos en mango. Ik bestelde ook nog een héél lekkere chai latte met sojamelk en mocht met een volle maag concluderen dat Manga Cowboy zeker een bezoekje waard is.

Na een wandeling naar het nogal verdorde Marghareta eiland passeerden we op de tweede dag langs het vegan bakkerijtje Fill Good. Je hebt er geen zitplaatsen, maar gelukkig was het een warme dag en konden we onze aankopen op een bankje vlakbij opeten. Ik koos een paar gebakjes waar ik nog nooit van gehoord had, maar die blijkbaar typisch Hongaars zijn: csiga, een koek die qua vorm op een ronde suisse lijkt. Ik proefde er van eentje die gevuld was met chocolade en van eentje met noten. Smaakvolle vulling, krokant en flinterdun deeg, meer hoeft dat voor mij niet te zijn! Ook de pizza die we er aten was lekker.

Op de derde dag trokken we naar Buda om via de Buda Castle Funicular, een soort treintje waarin je van een adembenemend panorama over Pest kan genieten, naar Buda Castle te gaan. Voor we aan die tocht begonnen, sprongen we eerst binnen bij Vegan Love. Dit kleine eettentje serveert 100% plantaardig fastfood en staat vooral bekend om zijn heerlijke burgers. Ik bestelde er eentje met rokerige barbecuesaus, gefrituurde seitan’kip’ en gekarameliseerde ui. Bijzonder lekker, alleen jammer dat je enkel plastic bestek kan krijgen dat niet bestand is tegen de krokante korst rond de seitan. Ik heb uiteindelijk alles gewoon met mijn handen gegeten, wat een beetje prutsen was aangezien de burger royaal voorzien was van saus. Als bijgerecht kan je onder andere (zoete aardappel)frietjes krijgen, maar ik besloot voor de heerlijk romige macaroni te gaan. Wie op zoek is naar lekker, simpel en vooral goedkoop eten zit hier op zijn plaats!

Budapest is een stad is die op vlak van plantaardig eten nog wel wat te leren heeft: toen mijn reisgezel bij een traditioneel Hongaars restaurant vroeg of ze vegan opties, dus ook zonder zuivel en eieren, op het menu hadden, zei de ober niet eens om te lachen ‘ofcourse, we have meat!’. Toch is er een mooi aanbod van diverse zaken die je citytrip nog net wat leuker zullen maken. De goedkope prijzen zijn bovendien heel mooi meegenomen.

02/07/2019

Verticale tabs