Veganistisch eten is zo gezond als je het zelf maakt

wrapper2

wrapper

In een nieuw rapport geeft de Hoge Gezondheidsraad haar advies over vegetarisch en veganistisch eten. Volgens de raad heeft een plantaardig dieet voordelen, maar is variatie belangrijk. Veganistisch eten wordt afgeraden voor zuigelingen en peuters onder de drie jaar en bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. EVA reageert.

We hebben het hierbij enkel over een honderd procent plantaardig (veganistisch) voedingspatroon, omdat gewoon (lacto-ovo) vegetarisme ook door de Raad als niet problematisch wordt gezien.

EVA vzw is het met heel wat zaken eens:

  • variatie is fundamenteel, en veganistische voeding is niet per definitie gezond. Professor Van Winckel vat het mooi samen: "Alle diëten zijn mogelijk, op elke leeftijd. Ik kan niet zeggen dat veganisme gezond of ongezond is. Het gaat om de manier waarop je dat dieet invult".
    Wie gezond wil eten moet dus niet 100% plantaardig eten, maar wie 100% plantaardig wil eten omwille van het dierenleed die dierlijke producten met zich meebrengen, kan dat wel gezond doen.

  • een aantal nutriënten, zoals vitamine B12 en essentiële vetzuren, zijn inderdaad belangrijke aandachtspunten en mogelijke valkuilen in een veganistisch voedingspatroon.

  • begeleiding door gezondheidsprofessionals, evenals een regelmatig bloedonderzoek, zijn geen overbodige luxe.

Spreidstand

We appreciëren het evenwicht waar de Raad naar op zoek gegaan is: enerzijds voelt zij zich duidelijk niet geroepen om veganisme aan te raden aan bepaalde groepen, en wordt dit voedingspatroon ontmoedigd. Anderzijds wordt vervolgens, voor die groepen zelf, toch uitgelegd wat de aandachtspunten zijn voor wie honderd procent plantaardig wil eten. Het is een beetje een spreidstand, wellicht om pragmatische redenen (wie het wil doen zal het toch doen en kan het dan maar beter zo goed mogelijk doen). We hebben daarvoor begrip, maar het geheel kan hier en daar verwarrend overkomen.

Wat deze kwetsbare groepen betreft deelt EVA uiteraard het standpunt van de Hoge Gezondheidsraad dat zij extra aandacht aan hun voeding moeten besteden en gevoeliger zijn voor tekorten. Toch willen we erover waken dat een plantaardig voedingspatroon ook voor hen niet als onmogelijk wordt voorgesteld. Gelijkaardige adviezen in andere landen zoals de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië doen dat overigens ook niet.

Gezondheidsvoordelen

In het standpunt luidt het tenslotte dat hoe meer bepaalde voedingsmiddelen worden uitgesloten, hoe groter het risico is op een voedingstekort. Dat is in theorie uiteraard correct, maar in de praktijk zien we vaak dat veganisten, terwijl ze dierlijke producten helemaal vermijden, juist het aantal verschillende plantaardige producten dat ze eten significant gaan uitbreiden, wat dan weer een verhoogde inname van bepaalde positieve nutriënten kan betekenen. Bij EVA willen we mensen helpen om dit zo goed mogelijk te doen.

28/04/2021

Verticale tabs