Veggie als boodschap van Algemeen Nut

wrapper2

wrapper

EVA vzw kreeg dit jaar - na jarenlang vruchteloos proberen - van de VRT één week gratis zendtijd. Eindelijk zal de Eén- en Canvaskijker aangespoord worden om minder vlees te eten. Dat is een primeur. Tot nu toe zagen we op de openbare omroep vooral spotjes die vlees promoten.

EVA biedt tegengewicht
De Eén- en Canvaskijkers zullen niet alleen deze week het spotje van EVA te zien krijgen. Dankzij een succesvolle crowdfunding wordt het filmpje - dat bedacht en geregisseerd werd door Dirk Domen van Geronimo - nog 5 donderdagen langer op de openbare omroep uitgezonden.

Het volledige uitzendschema:
Op maandag 25 september om 20u40 op Eén
Op dinsdag 26 september om 21u35 en om 22u30 op Canvas
Op Woensdag 27 september om 21u30 op Eén
Op donderdag 28 september om 20u10 op Eén
Op donderdag 28 september om 23u op Canvas
Op vrijdag 29 september om 19u35 op Eén
Op donderdag 5 oktober om 21u30 op Eén
Op donderdag 12 oktober om 21u30 op Eén
Op donderdag 19 oktober om 20:05 op Eén
Op donderdag 26 oktober om 18:58 op Eén

Historisch moment
Na de vreselijke beelden die Animal Rights vrijgaf over het slachthuis in Izegem en de lancering van de nieuwe voedingsdriehoek waarin aangeraden wordt om weinig rood vlees te eten en bewerkt vlees te vermijden, komt dit spotje van EVA vzw op het juiste moment. Steeds meer Vlamingen zijn op zoek naar alternatieven voor vlees en vis. Uit een onderzoek van iVOX en EVA in 2016 blijkt dat 1 op 2 Vlamingen minder vlees willen eten. Die goede voornemens moeten aangemoedigd worden.

Jammer genoeg zagen we tot nu toe vooral spotjes op de openbare omroep die het tegenovergestelde doen en vlees promoten. Die reclameboodschappen zijn het werk van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Het VLAM krijgt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid en van Europa. De rest van het budget komt voornamelijk van de sector zelf. Omdat het VLAM een vzw is, kan het reclameboodschappen uitzenden op de openbare omroep als boodschap van algemeen nut. En die boodschappen gaan voornamelijk over vlees. Vorige week nog kondigde het VLAM en minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de komst van de ‘Steak-Friet Week’ aan, een nieuwe campagne die jongeren meer rundvlees moet doen eten. Een campagne die volledig in strijd is met de nieuwe voedingsdriehoek.

Wil jij ook meer veggie eten?

Neem een kijkje in onze uitgebreide receptendatabase of download een van onze gratis publicaties.

Laat je inspireren om meer plantaardig te eten en doe mee met Easy Vegan.

Schrijf je in op de Donderdag Veggiedag nieuwsbrief en ontvang elke week een veggie recept, laat hier je e-mailadres achter.

Kom op 21 of 22 oktober naar VeggieWorld in Brussel en ontdek de vele mogelijkheden om meer plantaardig te eten.

25/09/2017

Verticale tabs