Veggie koken op school met EVA

wrapper2

wrapper

Het schooljaar zit erop. Terwijl onze kinderen van een welverdiende vakantie genieten, maken we bij EVA de balans op van het afgelopen schooljaar. En dat was er eentje waarin we 92 kookworkshops gaven in lagere en middelbare scholen over heel Vlaanderen. Zo werden in totaal 1 654 leerlingen ondergedompeld in de wereld van veggie voeding.

Een boontje voor

In de lagere school gingen een vijftigtal klasjes aan de slag met ‘Een boontje voor’. Na een woordje uitleg over wat vegetarisch koken nu juist is, bereiden de leerlingen zelf vijf verschillende gerechten. Dankzij apenburgers, couscouskamelen en dophertjes maken ze kennis met peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten. Het favoriete recept van veel leerlingen zijn de apenrotsjes. Deze energieballetjes op basis van dadels, noten en kokosschaafsel zijn een lekker, eenvoudig én gezond alternatief voor de koeken tijdens de speeltijd.

Bijgestaan door onze kooklesgevers en een aantal ouders helpen de kinderen bij de bereiding van de gerechten. Achteraf mogen ze hun eigen creaties natuurlijk proeven. Dat is voor sommigen spannend: al die groenten en ingrediënten die ze niet kennen. Maar de meesten zijn enthousiast, zoals de mama van Janne (8 jaar) getuigt:

"Ik heb vorig jaar meegeholpen bij een workshop van EVA in de klas van m'n dochter Janne. Zo leuk dat dat was. EVA doet echt toffe dingen. En Janne was superenthousiast. We hebben nog een half jaar de tomatador en de smoothie gemaakt thuis. En sindsdien bestellen we bij Hello Fresh de vegetarische box."

Kook het voort

Voor de middelbare scholieren zijn er de ‘Kook het voort’-workshops. Na een theoretische introductie over de voordelen van plantaardige voeding, mogen ze zelf de handen uit de mouwen steken. Met Bekende Vlamingen en het Donderdag Veggiedag kookboek als gids maken ze gerechten zoals balletjes in tomatensaus, ketchup curry, guacamole toast… Ook desserts en plantaardig broodbeleg voor een ‘diervrije’ brooddoos staan op het menu. Na afloop krijgen de leerlingen de receptenfiches mee om er ook thuis mee aan de slag te gaan.

De workshops worden gegeven door EVA-vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om hun liefde voor lekker vegetarisch eten door te geven aan de jeugd. En dat ze in die opzet slagen, blijkt uit de positieve reacties die ze ontvangen. Velen zijn verbaasd over hoe lekker en eenvoudig plantaardig koken kan zijn. Robin (6de jaar BSO) zegt: "mevrouw, ik heb nog nooit zoiets lekkers gegeten, echt waar! Vanaf morgen kook ik alles uit het boekje dat u meegeeft!"

Doe mee met je school!

Wil je ook een veggie kookworkshop volgen met je klas? Meer informatie vind je hier. Vanaf september kun je mailen naar melanie@evavzw.be voor nieuwe aanvragen.

02/07/2018