Veggie verwennerij in Mechelen

wrapper2

wrapper

Mechelen Klimaatstad en EVA Mechelen organiseerden op donderdagavond 13 april voor de negende keer op rij De Langste Veggietafel. Met dit evenement willen ze de aandacht vestigen op de milieu-impact van het eten van vlees en vis en tonen dat veggie eten allesbehalve saai is.

Het initiatief is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Mechelen. En dat zie je: meer dan 600 mensen verzamelden zich donderdagavond op de Grote Markt om samen met vrienden of familie te genieten van een veggie picknick. Sommigen kozen ervoor die zelf mee te nemen, maar er waren meer dan genoeg eetstandjes om alle hongerige magen te vullen. Het muzikale duo Cannaerts & Van Cutsem zorgde voor een gezellig streepje live-muziek.

Er waren opnieuw verschillende standhouders paraat, die met succes toonden hoe lekker veggie kan zijn. De Krewelligen Bidet en Funky Jungle herinnerden hun thuisstad er nog eens aan waarom ze zo geliefd zijn. Met gerechten als goulash en rauwe limoentaart toonden ze hoe lekker veggie kan zijn. Watertanden toegestaan! Mechelen Klimaatstad verkocht de exclusieve VeggieMechelBurger. Zoetebekjes konden bij de EVA-stand terecht voor bananencake en chocoladegebak. Zelfs wie blut was kon van veggie lekkernijen genieten. La Vie Est Belle bood gratis proevertjes aan. Hun nieuwe, kruidige seitandip werd aan de EVA-stand uitgedeeld.

Maar er werd niet alleen gegeten. De blikvanger dit jaar was ongetwijfeld de serre van Het Vlierveld. Hier kon iedereen gratis een aantal plantjes ‘vergeten groenten’ meenemen om die thuis opnieuw in te planten in de tuin.

Mooie plantjes en lekker eten voor iedereen dus, maar sommigen werden nog extra in de watten gelegd. Chef Björn Matheusen en de leerlingen van de opleiding ‘Gastronomie en Gastvrijheid’ van COLOMAplus verzorgden een plantaardig feestmaal voor een tiental gelukkigen. Zij hadden onlangs een veggie gerecht besteld in een van de deelnemende restaurants in Mechelen en waren daardoor in het kader van de restaurantactie van EVA Mechelen uitgekozen om donderdag te komen dineren aan de VIP-tafel. Ook hier kwamen verschillende ‘vergeten groenten aan bod’.

En terwijl mama en papa rustig van hun cavaatje nippen, kon zoon- of dochterlief zich amuseren in de circushoek, waar de animatoren voor heel wat verwondering zorgden met hun acrobatische optreden. Tientallen kinderen probeerden daarna in hun voetsporen te treden. Zonder al te veel succes, maar wél met veel plezier.

18/04/2017