VeggieChallenge strijkt neer in jouw stad

wrapper2

wrapper

Dit jaar kunnen ook steden en gemeenten deelnemen aan de VeggieChallenge. De stad met de beste Veggie Burgers (het meest aantal deelnemende inwoners (%)) wint de VeggieChallenge 2021 Award!

Waarom meedoen aan de VeggieChallenge?

Het doet ons plezier te zien hoeveel steden en gemeenten deelnemen aan de VeggieChallenge! Hier laten we enkele deelnemende steden aan het woord die strijden voor de VeggieChallenge 2021 Award!

Schepenen Esquenet uit Brugge: “Deze actie past ook in de Bruggesmaakt, duurzame voedselstrategie van Stad Brugge/Food Lab én doel om tegen 2050 Brugge klimaatneutraal te worden. Door minder dierlijke producten te eten en voor meer plantaardig te kiezen, pak je meteen belangrijke problemen tegelijk aan. Je spaart het milieu/klimaat, je zorgt voor een betere voedselverdeling in de wereld, je gezondheid vaart er wel bij."

In Kortrijk zet Charlotte je op weg met een heerlijke veggie pad thai, bekijk hieronder hoe eenvoudig en lekker deze Thaïse maaltijd is. Wil je het gerecht volledig plantaardig? Laat de eitjes dan gewoon weg, het gerecht is nog steeds een bom van smaak dat je de eitjes zelfs niet zult missen!

"Stad Oostende ziet in de VeggieChallenge de ideale kans om de consumptie van gezond, lokaal en fair geproduceerd voedsel te promoten. Dat is een belangrijke doelstelling uit onze voedselstrategie Oostende Oogst” aldus schepen Silke Beirens en burgemeester Bart Tommelein. “Een dieet met meer plantaardige voeding is goed voor mens en planeet. Heel wat restaurants in Oostende dragen hun steentje bij en zullen in maart heerlijke vegetarische en vegan take-away maaltijden aanbieden.” In Oostende zullen maar liefst 24 restaurants hun veggie en vegan aanbod extra in de kijker zetten tijdens de VeggieChallenge.

Memnune uit Genk doet ook mee: "Ik sport graag en ben veel bezig met gezonde voeding. Mij valt op dat je van plantaardig voedsel veel sneller verzadigd raakt. Geen betere eettip voor je maag en darmen dan een vegetarisch gerecht om met een goed gevoel de avond in te gaan. Nadat ik vier jaar geleden te horen kreeg dat ik de ziekte van Crohn (een darmziekte) heb, begon de zoektocht naar een gezondere levensstijl. Die heb ik nu gevonden." Lees haar volledig interview op www.genk.be/veggiechallenge.

Ook Hasselt stond te springen om mee te doen: “Hasselt is het Mekka van vegan: maar liefst 5 van de 11 Vegan Awards werden weggekaapt door Hasseltse horecazaken. Heel wat Hasselaren hebben dan ook al een flink aandeel plantaardige producten op hun eettafel gezet. Dit wil de stad Hasselt bij de inwoners stimuleren en daarbij maken we ook de restaurants warm om deel te nemen aan de VeggieChallenge” zegt schepen voor duurzaamheid Joost Venken

De deelnemende steden zijn...

Bergen
Brugge
Elsene
Genk
Gent
Hasselt
Jette
Kortrijk
Leuven
Mechelen
Oostende
Sint-Agatha-Berchem
Sint-Gillis

Interviews met bekende deelnemers

Orapan Tongkong (professioneel skatester)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?
Mijn vriend en ik eten regelmatig wel eens vegetarisch. Het is niet zozeer een bewuste keuze maar vooral omdat we verzot zijn op groenten. Soms dus volledig vegetarisch, soms met een stukje vlees of vis.

Wat is voor jou het moeilijkste (nadeel) en het makkelijkste (voordeel) aan vegetarisch eten?
Ik denk niet dat er een nadeel is aan vegetarisch eten. Het voordeel is dan weer dat ik me niet zo opgeblazen voel na het eten.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?
Zonder twijfel, een veggieburger! Het is namelijk net hetzelfde als een gewone burger. Het voelt ook wat ‘vettig’ aan maar is o zo heerlijk! (lacht)

Christophe Snauwaert (restaurant Toi, Moi et la Mer)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?
Ik eet vooral Noordzeevis maar experimenteer ook graag met groenten, kruiden, noten & zaden.
Echte vleesvervangers eet ik zelden en ik blijf ook houden van een goed eerlijk stuk vlees maar niet dagelijks zoals we meekregen in onze opvoeding. Twee keer vlees per week vind ik voldoende.

Haal je soms inspiratie uit je nabije omgeving?
Inspiratie voor gezonde voeding vind ik bij een bezoek aan de Biopluktuin en ook vaak op reis op de versmarken en vele streetfood kraampjes. Ook bij een dagje uit proberen we steevast een nieuwe veggie lunch. Heel vaak ontdekken we zo leuke combinaties met groenten en specerijen.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?
Ik probeer in mijn restaurant vaak zelf verrassende dingen te brengen. Zo bieden we in maart – tijdens de VeggieChallenge- een vergetarische sugestie aan: Een quinoaburger met biet, zoete aardappel en wortel en een tapenade van kappertjes en postelein en smeus van spliterwten en linzen. Kom het gerust eens proeven!

Cameron McGeehan (profvoetballer bij KV Oostende)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?
Ja, ik ben 100% vegan. Het is zeker een bewust keuze. Het zorgt voor een betere vertering en draagt bij tot een beter algemeen welzijn. Bovendien bespaart het veel dierenleed. Mijn vriendin is ook vegan. Ze leert me veel nieuwe gerechtjes kennen.

Heeft het ook effect op je prestaties als sportman?
Zeker! Ik heb het gevoel dat ik nu veel meer energie heb en ben minder snel vermoeid. Het draagt ook bij tot een snellere recuperatie na wedstrijden en het is goed voor de spieren gezien mijn lichaam de voeding makkelijker verwerkt.

Welk veggie gerecht eet je vaak of eet je het liefst?
Ik heb veel favorieten zoals de Griekse cuisine of falafel- en humussalades.

Wat is voor jou het moeilijkste (nadeel) en het makkelijkste (voordeel) aan vegetarisch eten?
Het enige negatieve is dat ik geen vis meer eet. Ik ben/was namelijk gek op sushi!

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?
Er bestaan zoveel lekker vleesvervangers. Ik denk maar aan een gemengde bonen chili in plaats van de chile con carne. Of een heerlijke vegan burger! Die heb ik meestal wel verdiend als extraatje na de match! (lacht)

Johannes Verschaeve (zanger The Van Jets)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?
Ja hoor, ik denk toch minstens één keer per week. Ik doe dit toch wel bewust.

Welk veggie gerecht eet je vaak of eet je het liefst?
Een wokgerecht met rijst en veel groentjes. Of iets van kok Yotam Ottolenghi.

Wat is voor jou het moeilijkste (nadeel) en het makkelijkste (voordeel) aan vegetarisch eten?
Het moeilijkste is ongetwijfeld om het verkocht te krijgen aan de kinderen. Makkelijkste is dan weer dat je heel veel mogelijkheden hebt van recepten.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?
Ik denk ooit over veggie vol-au-vent gehoord te hebben!

Heleen Debruyne (auteur)

Eet je wel eens vegetarisch? Zo ja/zo neen, is dit een bewuste keuze?
Ik eet bijna nooit vlees of vis, zo'n keer of tien per jaar, denk ik. Dat is doorheen de jaren zo gelopen. Ik heb niet per se ethische problemen met het eten van vlees, maar wel met de bio-industrie.
En ik kies zeer bewust voor vegetarisch eten. Ik vind het oprecht lekker.

Welk veggie gerecht eet je vaak of eet je het liefst?
Een stoofschotel met pompoen en gerookte paprika.

Wat is voor jou het moeilijkste (nadeel) en het makkelijkste (voordeel) aan vegetarisch eten?
Ik denk er niet eens meer over na, het is een gewoonte geworden. Omdat ik ook vlees en vis lust kan ik, als een restaurant echt geen smakelijke veggie-opties aanbiedt, toch altijd voor iets anders kiezen. Opportunistisch? Misschien. Maar wel erg leefbaar.

De baseline van de VeggieChallenge is ‘Alles kan veggie’: Wat is voor jou het meest verrassende gerecht waarvan ook een veggie versie bestaat?
Edelgistvlokken smaken écht als strooikaas!

Help jouw stad aan de VeggieChallenge 2021 Award!

  • Schrijf je gratis in en ontvang een maand lang persoonlijke tips, weekmenu’s, kindvriendelijke recepten en boodschappenlijstjes van je VeggieChallenge coach Nena.
  • Kies zelf of je voor flexi, veggie of vegan gaat.
  • Maak kans op leuke prijzen en ontvang korting op veggie producten.
  • Deel je ervaringen met andere deelnemers in de Facebookgroep of volg online kookworkshops voor meer inspiratie en tips.
08/03/2021

Verticale tabs