Vegucation Roadshow: Brugge

wrapper2

wrapper

Vegucation Roadshow: Brugge

Uit onderzoek van iVOX en EVA bleek dat 80% van de Belgen vindt dat ieder restaurant een goede veggie optie op de kaart zou moeten hebben. Om het aanbod van plantaardige gerechten op restaurant te verbeteren, lanceerde EVA de Vegucation Roadshow. Dit zijn gratis masterclasses voor horecaprofessionals.

Op 26 maart was er een masterclass in samenwerking met chef Pieter-Jan Lint in Syntra Brugge, met ook de steun van stad Brugge. De lokale horecazaken die de handen uit de mouwen staken waren: De Verloren Hoek, Frituur Royal, Brugsche Tafel, Lodewijk van Male, ‘t Gulden Vlies, Parazzar, El Fuego, Li O Lait en twee leerkrachten van Spermalie CVO.

Maureen Vande Cappelle, culinair medewerker van EVA, verwelkomde de deelnemers. En ze wees meteen ook op de voordelen voor een horecazaak als je plantaardige gerechten op je menukaart zet. Meer en meer klanten vragen ernaar en als veggievriendelijk restaurant, krijg je vaak ook extra visibiliteit, bijvoorbeeld op de EVA-website.

Over tot actie. Onder leiding van chef Pieter-Jan Lint bereidden de deelnemers tijdens deze masterclass een plantaardig viergangenmenu. Eerst gaf Pieter-Jan een demonstratie van ieder gerecht met meer info over de minder bekende ingrediënten, technieken en de aandachtspunten bij de bereiding van de gerechten. Daarna verdeelden de deelnemers zich in teams en maakten ze elk een van de gerechten klaar.

Na deze praktische sessie schoof iedereen gezellig aan tafel om te proeven. De deelnemers waren aangenaam verrast door het resultaat van de gerechten, met uitsluitend plantaardige ingrediënten. Het merendeel van de deelnemers vond deze masterclass erg leerrijk en zullen de tips en tricks kunnen toepassen in hun eigen keuken.

Ook schepen van Leefmilieu Mieke Hoste zag dat het goed was: “Het Brugse Food Lab werkt aan een duurzame voedselstrategie. Deze masterclass past hier mooi onder. Het helpt de stad de klimaatdoelstellingen te halen."

Tekst en foto's: Laura Bombeke

28/03/2018