Vijf must-see netflixdocumentaires over de vleesindustrie

wrapper2

wrapper

Wil je graag meer plantaardig eten maar heb je een extra duwtje in de rug nodig? Deze vijf netflixdocumentaires kunnen jou dat laatste beetje nodige motivatie geven!

Cowspiracy: The Sustainability Project

In Cowspiracy: The Sustainability Project gaan filmmakers Kip Andersen en Keegan Kuhn op zoek naar oplossingen voor milieuproblemen. Ze ontdekken dat minder vlees en zuivel consumeren niet alleen beter is voor de dieren maar ook voor het milieu. Maar waarom praten milieuorganisaties daar zo weinig over? Het soms shockerende cijfermateriaal dat Andersen en Kuhn gebruiken, werd later genuanceerd door nieuw onderzoek maar toch is deze documentaire een must-see voor iedereen die wil weten welke impact veeteelt op het milieu heeft.

What The Health

What The Health is de tweede film van Kip Andersen en Keegan Kuhn. Waar Cowspiracy de focus legt op de impact van vlees op het milieu, legt What The Health de focus op de impact op de gezondheid. Ook hier merken Andersen en Kuhn dat gezondheidsorganisaties zich niet uiten over de link tussen vleesconsumptie en verschillende ziektes zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen. Net als Cowspiracy, kreeg deze documentaire kritiek over de losse interpretatie van cijfermateriaal, beide films zijn dus te bekijken met een kritische blik.

Explained: the future of meat

In documentairereeks “explained” worden verschillende maatschappelijke thema’s onderzocht en uitgelegd in afleveringen van minder dan 20 minuten. Aflevering 8 van seizoen 2 neemt de toekomst van vlees onder de loep. Omdat er steeds meer vlees verbruikt wordt en dat niet duurzaam is, onderzoekt deze aflevering of vleesvervangers een duurzamere oplossing zijn.

The Game Changers

Deze film werd geproduceerd door Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic en Chris Paul. Zij maken komaf met het idee dat je als sporter vlees nodig hebt. Ook deze film focust dus op de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten. Toch wordt ook The Game Changers ervan beschuldigd misleidende informatie gebruikt te hebben. Sommige uitspraken neem je dus beter met een korreltje zout.

Forks Over Knives

Forks Over Knives vertelt het verhaal van verschillende patiënten die hun oude eetpatroon vervangen door een dieet dat vooral bestaat uit onbewerkte voedingsmiddelen, peulvruchten, groenten, fruit en granen. De documentaire legt een link tussen consumptie van vlees en bewerkte voedingsmiddelen en verschillende ziekten (kanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten).

11/02/2020

Verticale tabs