Vitamine D3 tijdens de winter

wrapper2

wrapper

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbaar vitamine. Vitamine D bevordert de opname van kalk en fosfor, essentieel voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de spieren en voor een goede immuniteit.

Vitamine D3 is geen essentieel voedselbestanddeel aangezien het onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Met voldoende zonlicht kan deze endogene synthese voldoende zijn om de dagelijkse behoefte (voor volwassenen 10 tot 15 μg) te dekken. In ons klimaat, en zeker in de winter bij weinig zon, is een volwassene in staat om gemiddeld 2,5 μg tot 5 μg vitamine D te synthetiseren in de huid, als hij een kwartier is blootgesteld aan de buitenlucht met handen en gezicht. Zeker in de winter komt een vitamine D-tekort vaak voor, wat kan leiden tot vermoeidheid. Ongeveer 2 op 3 mensen heeft een vorm van vitamine D-tekort tijdens de winter.

Verrijkte producten of supplementen?

Het is aangeraden om minstens twee verrijkte producten per dag te gebruiken (bv. bepaalde ontbijtgranen, drinks, yoghurt). Belangrijk is om de inname van deze producten te verspreiden over de dag. Op die manier wordt de opname van vitamine D bevorderd. Plantaardige minarine op je boterham smeren is ook een goede keuze, aangezien het bij wet verplicht is om die te verrijken met vitamine D.

Wie een tekort wil voorkomen of behandelen kan ook voor een vitamine D-supplement kiezen. Een vitamine D-supplement van 10 µg per dag is aangeraden.

Plantaardig supplement van A.Vogel

Het vitamine D-supplement van A.Vogel is een goede optie. Het bevat vitamine D3 die uit korstmos gewonnen is, in tegenstelling tot de klassieke methodes op basis van dierlijke producten. Aangezien dit een plantaardige bron van vitamine D3 is, is het voedingssupplement ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

1 tablet bevat 1000 IU vitamine D, wat gelijk is aan 25 microgram. De dagelijkse maximale toegestane hoeveelheid voor vitamine D bedraagt 100 microgram voor een gezonde volwassene. 1 tablet van het A.Vogel-supplement is dus veilig en prima ter ondersteuning van de dagdagelijkse gezonde voeding.

Heb je ook een gezondheidsvraag?

Stel al je vragen rond plantaardig eten en gezondheid aan EVA-diëtieste Evelyne Mertens. Stuur haar een mailtje via dietiste@evavzw.be of via haar Facebookpagina.

04/12/2019

Verticale tabs