Vlaanderen scoort goed op vlak van duurzame voedingsrichtlijnen

wrapper2

wrapper

ProVeg International heeft onderzoek gedaan naar welke landen de meest evenwichtige voedingsrichtlijnen hebben. Op basis van die studie hebben ze een ranking gemaakt van honderd landen. Daarin staan Nederland, Australië, Zwitserland en Qatar bovenaan, terwijl Duitsland het minder goed doet. België haalt de top 10.

Op de eerste plaats staat Nederland. Daar zijn de adviezen erg gefocust op duurzame en gezonde voedingskeuzes én wordt er ook veel informatie verspreid over de verschillende soorten plantaardige voedingspatronen. Helemaal onderaan de ranking staan onder andere Mongolië, verschillende Caraïbische landen en de Seychellen. België, opgesplitst in Vlaanderen en Wallonië, staat op de tiende en zeventiende plaats. De resultaten van deze studie zijn voorgesteld aan de wereldleiders op de klimaattop COP27 in Egypte.

Het onderzoek stelde een “Balanced Food Choice Index” (BFCI) op, waaruit bleek dat Nederland, Australië, Zwitserland en Qatar de meest evenwichtige voedingsrichtlijnen hebben. Uit het onderzoek bleek ook dat er in de huidige Food Based Dietary Guidelines (FBDG) in veel landen een gebrek aan informatie is. De gemiddelde BFCI-score is dan ook amper 33,58 op 100, dus er is zeker nog werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat de richtlijnen wereldwijd gebalanceerd en gezond zijn.

De meeste landen geven geen informatie over de vele soorten plantaardige voedingspatronen. 38 richtlijnen (40%) doen dat wel. Bijna de helft van alle richtlijnen (45%) vermelden wel al plantaardige alternatieven voor vlees of zuivel.

De Vlaamse richtlijnen geven een eerder neutrale aanbeveling rond plantaardige voeding. Er staat in dat het zeker mogelijk is om alle nodige voedingsstoffen uit plantaardig eten te halen, als je maar gevarieerd eet en voldoende calorieën binnen hebt. Verder geven de richtlijnen ook tips. Om ervoor te zorgen dat je voldoende calcium hebt, raden ze bijvoorbeeld aan om peulvruchten en groenten met een hoog calciumgehalte te eten. Als je plantaardige drinks koopt, raden ze die aan die versterkt zijn met calcium en vitaminen.

Anna-Lena Klapp, hoofdauteur van de studie, hoopt dat dit onderzoek overheden een overzicht geeft van welke voedingsinformatie landen moeten geven aan hun inwoners. De richtlijnen hebben niet alleen een impact op de gezondheid, maar ook op het milieu en de samenleving. Ze voegt er ook nog aan toe dat deze studie een referentiepunt kan zijn voor overheden op COP27. Ze kunnen meteen zien welke landen het goed doen en waarnaar ze hun focus kunnen richten om het beter te doen. Het geeft ook een signaal naar landen die nog geen voedingsrichtlijnen hebben, om er toch op te stellen.

De volledige ranking van landen op basis van de Balanced Food Choice Index (BFCI):

22/11/2022

Verticale tabs