wrapper2
wrapper
Een peul is een eiwitrijke vrucht die in zijn geheel kan opgegeten worden zoals sperziebonen en peultjes of waarvan enkel de zaden worden gebruikt zoals (kikker)erwten, linzen en pinda’s. Binnen de familie van peulvruchten kan je genieten van een waaier aan mogelijkheden. Grof gezegd zijn er vijf soorten peulvruchten: verse peulvruchten zoals tuinbonen, gedroogde of geconserveerde peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kiemgroenten zoals kikkererwten, sojaproducten zoals tofu en pinda’s.
Peulvruchten zijn rijk aan vezels, aminozuren, eiwitten en vitaminen en dat is net wat je lichaam nodig heeft om gezond te zijn. "Een kopje gekookte peulvruchten bevat meer dan de helft van de dagelijks behoefte aan vezels", verduidelijkt het Belgische Peulvruchten Comité. "Als goedkoop voedsel met een laag vet- en hoog- vezel- en voedingsgehalte, spelen ze een belangrijke rol in de preventie en controle van diabetes en bloedarmoede en dragen ze bovendien bij tot de vermindering van hart- en vaatziekten."
Naast het gezondheidsaspect, houden de peulvruchten ook rekening met het milieu. Doordat ze bodembacteriën gebruiken om stikstof uit de lucht te halen, verrijken ze de grond. Daarom is het niet nodig om de bodem overdadig te bemesten. Bij de productie van peulvruchten is ook veel minder water nodig dan bij de productie van vlees of zuivel. Zo heb je voor 1 kg erwten 660 liter water nodig, terwijl je voor 1 kg rundvlees aan een waterverbruik van 19 800 liter komt. 1 kg kaas heeft dan weer 4800 liter water nodig.
Peulvruchten zijn dus een prima keuze als je gezond en milieuvriendelijk wilt koken. We zetten je alvast op weg met deze heerlijke ovenschotel met kikkererwten.
Benieuwd wat je nog allemaal met peulvruchten kunt doen? Ontdek het tijdens onze kookworkshops!