Voor alle avocadolovers

wrapper2

wrapper

De keerzijde van de avocado

Tekst en recept door Zjef De Loose

Guacamole vindt zijn oorsprong in Mexico en wordt traditioneel gemaakt door avocado fijn te stampen in een vijzel. Vaak voegen ze er fijngesneden tomaatjes aan toe: ook die komen trouwens oorspronkelijk uit Mexico. De vroege veroveraars en missionarissen introduceerden er ook de ui, die sindsdien ook vaak wordt toegevoegd aan guacamole. Later deden ook nog de limoen en koriander hun intrede. De Mexicanen lieten op hun beurt de hele wereld kennis maken met de verschillende versies van guacamole, mét succes.

De avocado-hype kwam ook bij ons op gang. Je vindt de vetrijke lekkernij intussen in iedere supermarkt, meestal geïmporteerd uit Latijns-Amerika, Zuid-Afrika of in het beste geval Spanje. De grote vraag brengt natuurlijk ook gevolgen met zich mee. Zo heb je voor één kilogram avocado gemiddeld tweeduizend liter water nodig. Waardevol natuurgebied moet wijken om plaats te maken voor nieuwe plantages om de stijgende vraag te kunnen volgen. Om de monocultuur in stand te houden worden er erg veel meststoffen en pesticiden gebruikt, waardoor er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen die bovendien nefast zijn voor de gezondheid van de lokale bevolking. En daar bovenop zijn de lonen van de landarbeiders vaak te laag en worden er heel wat boeren intussen geteisterd door bendes die hen bedreigen om hun plantages af te branden als ze hen niet betalen.

Het kan ook anders, maar helaas is er momenteel weinig transparantie over de herkomst van de avocado’s. Gelukkig zijn er lekkere lokale alternatieven. Deze guacamole maken we op basis van doperwtjes: die bevatten meer eiwitten en géén vetten. Om aan te vullen met gezonde vetten en een romige textuur voegen we zonnebloempitjes toe. Zo kun je één avocado vervangen door 100 gram doperwtjes en 50 gram zonnebloempitten. Dat is niet alleen een pak duurzamer en goedkoper (je betaalt er ongeveer een derde van de prijs voor), maar het bevat ook bijna vijf keer zo veel eiwitten en minder vetten. En ja, zelfs minder verzadigde vetten. Natuurlijk is het ook gewoon ongelofelijk lekker en zelfs lekker lui, want de ingrediënten haal je gewoon uit de voorraadkast. Overtuigd? Wacht tot je hem proeft!

Erwtenguacamole

Ingrediënten
200 gram doperwtjes (uit de diepvries)
100 gram zonnebloempitten
ongeveer 10 eetlepels water
2 eetlepels limoen- of citroensap (1 limoen of ½ citroen)
½ tomaat, fijngesneden
½ sjalot of 2 lente-uitjes
1 teentje knoflook
peper
zout
enkele blaadjes verse koriander (ook lekker met munt of bladpeterselie)
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel komijn
snuifje chili of een verse jalapeño, zonder zaadjes en fijngesneden

Bereiding
Ontdooi de diepvrieserwtjes. Als je verse erwtjes gebruikt, kook je ze gedurende 3 minuten en spoel je ze af in koud water (blancheren).
Doe de erwtjes samen met de zonnebloempitten, het limoen- of citroensap, de knoflook, de koriander, het paprikapoeder en de komijn in een blender en mix tot een romig geheel. Dit kan enkele minuten duren. Een hogesnelheidsblender geeft het beste resultaat, maar het lukt ook met een foodprocessor of zelfs met een goede staafmixer, al kan het zijn dat het dan iets minder romig wordt. Voeg een beetje water of kookvocht van de erwtjes toe om de juiste textuur te krijgen, één eetlepel per keer.
Snij de tomaat in blokjes en versnipper de sjalot of lente-ui. Meng ze erdoor en kruid af naar smaak met peper en zout. Wil je het graag iets pikanter? Roer er dan nog wat chilipoeder door. Smakelijk!

Variatie: Vervang de koriander door verse munt en laat de komijn en het paprikapoeder achterwege voor een extra frisse versie en vervang de tomaat eventueel door een beetje maïs voor de knapperigheid.

Bewaartip: Deze guacamole is het lekkerst de dag zelf, maar je kunt hem ook enkele dagen bewaren in een goed afgesloten potje. Net als guacamole van avocado’s kleurt ook deze versie bruin door blootstelling aan zuurstof. Dat kun je tegengaan door de guacamole plat te duwen aan de bovenkant en er een laagje water aan toe te voegen om het contact met zuurstof te doorbreken. Wanneer je er van wil genieten, giet je het laagje water weg en roer je nog even om. Genieten maar!

Tip voor kids: Gebruik deze guacamole als dip en zorg voor een regenboog aan keuze om te dippen, van wortel- en komkommerstaafjes tot verschillende kleuren paprika, selderstengels en crackers.

11/08/2020

Verticale tabs