Waarom vleesvervangers niet altijd gezond moeten zijn

wrapper2

wrapper

In een nieuw persbericht zegt Testaankoop dat vleesvervangers vlees niet altijd even goed vervangen. En dat veggie niet automatisch ‘gezonder’ betekent. Dat klopt. Er wordt veggie fastfood gemaakt, net zoals er dierlijk fastfood wordt gemaakt. Maar de echte vraag luidt of dat wel zo’n groot probleem is?

What's in a name?

Eigenlijk begint het al met de benaming vleesvervangers. Wat wordt er daar exact mee bedoeld? Het gaat waarschijnlijk over de veggie burgers, worsten, kipstukjes, enz., die in het versvak van de supermarkt te vinden zijn. Het klopt dat die producten enorm variëren qua voedingswaarde, vet- en zoutgehalte. Maar dat geldt uiteraard ook voor hun dierlijke tegenhangers.

Meer dan vleesvervangers

In het bericht van Testaankoop wordt bovendien de indruk gewekt dat je als vegetariër of veganist afhankelijk bent van deze vleesvervangers om gezond te eten. Dat klopt natuurlijk niet. Een plantaardige maaltijd bestaat gelukkig uit meer dan alleen een veggieburger. De meeste vegetariërs eten net zoals de meeste omnivoren niet alleen worsten en hot dogs. Peulvruchten, noten en zaden, granen, allerlei groenten en fruit, … ze maken allemaal deel uit van een plantaardig eetpatroon en worden door vegetariërs en veganisten meer gegeten dan door omnivoren. Onderzoek toont dan ook aan dat vegetariërs en veganisten gemiddeld gezonder zijn dan omnivoren en minder risico lopen op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. Wie bijvoorbeeld een blik werpt op de recepten die we bij EVA tijdens de VeggieChallenge delen, ziet meteen dat bewerkte vleesvervangers daar maar een klein deel van uitmaken. Groenten en granen vormen de basis. Vleesvervangers zijn een leuke aanvulling.

Kies & mix

Het is dus helemaal niet nodig om van deze vleesvervangers te verwachten dat ze allemaal dezelfde hoge voedingswaarde hebben. Sommige vleesvervangers zijn vooral gezond, terwijl andere dan weer vooral bedoeld zijn als lekkere snack. En die variatie is goed. Die variatie is zelf noodzakelijk als we willen dat iedereen in de toekomst minder dierlijke producten eet. Een verandering die nodig is als we kijken naar de impact van de veeteelt op het klimaat en de biodiversiteit.

Smaak primeert

Het grootste voordeel van deze innovatieve vleesvervangers is dus hun potentieel om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat je lekker kan blijven eten zonder vlees. In het ideale geval zijn ze natuurlijk zowel lekker als gezond. Een groot deel van die nieuwe producten slaagt daar ook in. Maar smaak moet de prioriteit krijgen. Als zo’n burger weinig vet en zout bevat, maar wel naar karton smaakt, verklein je de kans dat mensen de switch maken naar plantaardige voeding. En wordt het idee versterkt dat veggie er enkel voor een kleine groep gezondheidsfreaks is die niet van lekker eten houden. En dat is op lange termijn veel schadelijker voor mens en dier dan een beetje te veel zout in een veggie burger.

Dit artikel verscheen ook bij Weekend Knack.

19/03/2021

Verticale tabs