Wat heeft ProVeg voor 2023 in petto?

wrapper2

wrapper

Nieuwe collega’s

Jong geweld komt ProVeg versterken! Yashin Meiresonne is afgestudeerd in communicatiemanagement en deed vorig jaar hun stage bij ons. Yashin zal voornamelijk onze communicatiekanalen verzorgen: mailings versturen, content maken voor sociale media, de redactie van het magazine… Tanne Van Puyvelde studeerde af als filosofe en deed al ervaring op bij een communicatiebureau en als consulent publiekswerking bij Stad Lokeren. Zij zal zich grotendeels inspannen voor de fondsenwerving en zal meewerken aan een heldere en creatieve communicatiestrategie.

VeggieChallenge 2023

Dit jaar lanceert ProVeg voor de vierde keer de VeggieChallenge in maart. Een maand lang inspireren we zoveel mogelijk Belgen om meer plantaardig te eten. Met de hulp van partners, ambassadeurs en influencers verspreiden we het nieuws en proberen we door onze voeding zoveel mogelijk CO2, water en dierenlevens te besparen. Dit jaar zal je via een app kunnen volgen hoeveel jij, je vriendengroep en collega’s of zelfs je héle stad bespaart door mee te doen aan de VeggieChallenge. Als 50.000 Belgen 31 dagen veggie eten, dan besparen we 950.000 kg CO2, 1.450.000.000 liter water en 100.000 dierenlevens. Zo kunnen we samen al snel een verschil maken!

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers zullen tijdens de VeggieChallenge best wat organiseren, zoals infostandjes in bibliotheken, samenwerkingen met scholen, evenementen… Samen met CM zullen kookvrijwilligers van ProVeg kookworkshops geven: vijf tijdens de VeggieChallenge en vijf op het einde van het jaar.
De lokale groepen zijn volop bezig met een jaarplan op te stellen om leuke acties en evenementen op poten te zetten. In mei is er opnieuw een vrijwilligersdag, waarbij we de vrijwilligers extra in de kijker zetten. Heb je zin om je ook in te zetten voor ProVeg, om op die manier veel Belgen te laten kennismaken met de plantaardige keuken, klik dan even hier voor meer info!

Grootkeuken

Verschillende grootkeukens, gaande van zorg tot business en industrie en hoger onderwijs, hebben workshops geboekt in 2023. Er loopt een piloot- en onderzoeksproject in samenwerking met HoGent en het Research Centre for Sustainable Organizations om na te gaan wat de impact van nudging in studentenresto’s zou kunnen zijn.

Samen met Bos+ zetten we een zesjarig project in gang waarbij elk jaar vijf keukens begeleid worden op culinair vlak, maar ook voor sensibilisatie en campagnevoering. Hierbij ligt de focus op de impact van vegan eten op ontbossing en milieu.

Andermaal, nogmaals!

Onder de professionele begeleiding van Pieter-Jan Lint wordt aan leerkrachten van hotelscholen in workshops getoond hoe plantaardig eten kan bijdragen tot een heerlijke en duurzame keuken. Dit is een vervolg van een eerder traject waarbij we gespreid over twee schooljaren workshops gaven in hotelscholen over heel Vlaanderen en Brussel. De lekkerste recepten die de studenten ontwikkelden werden gebundeld in het kookboek, samen met culinaire tips en informatie over duurzaamheid. Meer info daarover vind je hier.

Het V-Label team is sterker dan ooit!

Intussen bestaat ons V-label team uit 4 mensen! Meer dan 1.050 Belgische en meer dan 50.000 internationale producten zijn trotse drager van dit label. We zetten volop in op transparantie en winkelgemak door het V-label goed in de kijker te zetten. Zo maken we het gemakkelijker voor retailers, producenten en consumenten. We hopen dit jaar nog meer producten te verifiëren, dus tips over nieuwe producten zijn altijd welkom op be@v-label.com.

Next Food Chain verbindt en zet in beweging

In de coalitie Next Food Chain brengen Bond Beter Leefmilieu en EVA/ProVeg voorlopers in plantaardige voeding samen. De coalitie streeft naar een duurzamer voedselsysteem waar plantaardige eiwitten de vanzelfsprekende keuze zijn. We informeren beleidsmakers en consumenten over het belang van plantaardige voeding en we wijzen beleidsmakers op de economische opportuniteiten van de plantaardige sector. We zetten ons in om de consumentenvraag naar plantaardige voeding te vergroten. Binnen de coalitie werken we aan kennisverspreiding en -deling om innovatie te stimuleren. Alle leden van de coalitie benadrukken daarbij de meerwaarde van plantaardige voeding op vlak van gezondheid, milieu en dierenwelzijn.

EVA wordt ProVeg

Momenteel zitten we nog in de overgangsfase, maar binnenkort zullen we overal te zien zijn als ProVeg. Het bundelen van onze krachten met de andere ProVeg-landen brengt veel kansen, motivatie en inspiratie met zich mee. Dit jaar zal ook onze nieuwe website ProVeg.be gelanceerd worden en zullen alle reccepten, nieuwtjes en informatie daar te vinden zijn!

01/02/2023

Verticale tabs