Week van de Smaak: het verslag

wrapper2

wrapper

Tijdens De Week van de Smaak werden er niet alleen kookworkshops georganiseerd in Gent, Antwerpen, Dendermonde, Leuven, Kortrijk, Brugge, Sint-Niklaas en Oosterzele, onze lokale groepen zorgden ook voor heerlijke plantaardige etentjes op restaurant.

EVA Antwerpen beet de spits af met een etentje in restaurant Greenway op 12 november. Je kon er een kebab of falafelwrap krijgen met een slaatje en een drankje. EVA-leden kregen ook nog een gratis dessert.

EVA West, Gent en Brussel organiseerden een etentje op 19 november.
In Gent werd er samengewerkt met Inner Kitchen. Twintig mensen kwamen proeven van een heerlijk volledig plantaardig driegangenmenu. Het voorgerecht was een soepje van pastinaak en appel, het hoofdgerecht aardappel-boerenkoolstoemp, satéstokje met geroosterde knolselder, gerookte tofu & pesto van zoete ui en gember, aardpeer met koriander-agavedressing, lauwe salade van gerstbulgur met postelein, pickles van rode biet en pompoen en carpaccio multicolore van bietjes & pittige mosterdsla. Afsluiten deden ze met een heerlijke appelcrumble met gember, kaneel, sojayoghurt en ahornsiroop. Een feestmaal!

In Brussel zorgde restaurant AUB/SVP voor het heerlijke Week van de Smaak-menu. Het etentje was in een mum van tijd volzet. Tientallen mensen genoten van een volledig plantaardig zesgangenmenu. Uitblinkers waren een verfrissende tabouleh van quinoa, bulgur en kikkererwten met een raz el hanout-muntdressing en een origineel gerechtje van linzen met twee sauzen op basis van doperwten, broccoli, gepekelde selder en koriander. De kers op de taart, echter, was het ijs van kokos met jus van groene thee. Een dessert dat aantoont hoe minder meer kan zijn (alhoewel we er geen genoeg konden van krijgen).

EVA West zorgde er dan weer voor dat er in Kortrijk meer dan 53 mensen van een fantastisch plantaardig viergangenmenu konden genieten in restaurant De Heeren van Groeninghe. Geen sinecure voor een restaurant dat normaal hoofdzakelijk vlees en vis serveert, maar de kok ging de uitdaging in. En met succes! Op het menu: chips van winterknolletjes met grof zout en kikkererwtendip, soep van pastinaak-kokosmelk met een pesto van spinazie en hazelnoot, geroosterde vergeten groenten met gemarineerde tofu en crispy kruidelslaatje en appel uit de oven met cashewnotenroom.
Zelfs de burgemeester en de pers kwamen even langs om te proeven en vonden het net als alle deelnemers meer dan geslaagd. Het is duidelijk dat de Kortrijkenaars klaar zijn voor meer plantaardig lekkers op de menu's van de Kortrijkse restaurants!

EVA Sint-Niklaas organiseerde op 21 november een veggie Volxkeuken. Veertig mensen kwamen proeven van de vol-au-veggie met wintergroentenpuree.

24/11/2015

Verticale tabs