Week van de vrijwilliger 2022

wrapper2

wrapper

Deze week begint niet alleen de VeggieChallenge, maar het is ook Week van de Vrijwilliger. We kunnen de EVA-Vrijwilligers niet genoeg bedanken, want zonder vrijwilligers, zou er geen EVA zijn.

Daarom zetten we er vandaag graag enkele in de kijker. Maak kennis met de EVA-vrijwilligers Steve, Nele, Joke, Tine en Wendy en Geniet mee van al het EVA-enthousiasme!

Steve - EVA Westhoek

Toen Steve bijna 30 jaar geleden vegetariër werd, kwam hij in de Westhoek voor heel wat uitdagingen te staan. Na enkele Gentse uitstapjes maakte hij kennis met EVA. Wat was hij jaloers dat dit niet in zijn thuisgemeente Ieper bestond! Uiteindelijk ontmoette hij Bruno via de Facebookgroep Veggie en vegan in de Westhoek en daar ontstond het idee om EVA Westhoek op te richten. Zo geschiedde!

Wat doet Steve bij EVA Westhoek? Hij bemant er de Facebook-pagina en staat soms aan een EVA-infostand.

“Het is verrassend om te zien hoe verscheiden het publiek kan zijn... Het beeld dat enkel hippe jonge mensen open staan voor de plantaardige keuken, klopt al lang niet meer. Alle leeftijden en achtergronden komen langs onze standjes of naar onze workshops. Echt leuk om te zien dat er meer en meer mensen openstaan voor een plantaardige toekomst”

Als Steve zich niet engageert voor EVA, is hij aan de slag als Business Support Assistant bij Picanol óf zit hij met zijn hoofd in de muziek. Hij is grote fan van Willy (de radio) en tokkelt al eens graag op zijn gitaar. Binnenkort staat er zelfs een reünie van zijn 'Straight Edge Hardcore' band op het programma. Daarnaast loopt hij vaak en skate hij af en toe nog eens om al dat vegan lekkers in balans te houden.

Favoriete EVA recept? Ik ben zelf geen grote kok, dus ik hou het graag simpel. Ik ben wel grote fan van de broodpudding met appel en speculaas! Eenvoudig, heel lekker, en ik kan er menig niet-vegan mee bekoren! Ik maak graag de versie klaar met chocoladestukjes ;-)

Grappigste EVA moment? Het filmpje dat we maakten over de Diksmuide Boterkoeken. In 2019 was er opnieuw een vegetarische picknick van Oxfam, maar plots was er beslist om toch vlees te serveren. Om de aandacht ergens anders op te vestigen, trokken Bruno en ik de straat op. We stelden aan de mensen de vraag: “Wist je dat er geen boter zit in de Diksmuidse Boterkoeken?” De reacties leverde grappige taferelen op.

Kooklesgever Nele

Nele wou graag haar 'cooking skills' verder ontwikkelen én mensen inspireren. EVA bleek daarvoor het ideale kanaal en zo is ze al enkele jaren vrijwillig kooklesgever. Ze geniet ervan om met groepen aan de slag te gaan en zichzelf uit te dagen om nieuwe recepten te testen & ontwikkelen.

“Als kooklesgever vind ik het super fijn om mensen te inspireren. Voor mij is ecologische, maar ook gezonde voeding erg belangrijk. Deze combo kan misschien erg onaantrekkelijk klinken, maar in de workshops probeer ik met mijn favoriete recepten mensen te betoveren om gezond & plantaardig te eten.”

Als Nele niet aan het koken is, speelt ze gitaar bij de Propere Fanfare van ‘bij de viezen gasten’, is ze aan het wandelen of zitten hier twee lieve katten Raymond en Za’atar bij haar op de schoot. Tussendoor vindt ze ook nog tijd om als organisatie- en leiderschapscoach aan de slag te gaan of doceert ze aan de UGent.

Favoriete EVA recept? Zonder twijfel malse muffin met courgette en chocolade
Het is super gemakkelijk om te maken, gezond, keilekker én je kan het gemakkelijk “food preppen”. Om de zoveel tijd maak ik een giga lading van het deeg en vries ik dit in porties in. Wanneer er onverwacht bezoek komt, kan ik het deeg ontdooien en heb ik in minder dan 30 minuten warme muffins op tafel.

Joke - EVA Brussel

Joke woonde nog maar net in Brussel, wou graag nieuwe mensen leren kennen én zich inzetten voor EVA. Per toeval zochten ze daar nog wel enkele vrijwilligers. Zo kwam Joke hartje lockdown 2021 bij EVA Brussel terecht en ze voelde er zich meteen thuis.

“De medevrijwilligers van Brussel zijn schatten van mensen. De vergaderingen zijn ook gewoon héél leuk, omdat we allemaal al eens ons hart kunnen luchten bij elkaar..."

Ze zet zich vooral in tijdens hun maandelijkse vergaderingen. Hier bespreekt EVA Brussel hoe ze het veganisme plaatselijk in de kijker kunnen zetten. Volgend geplande evenement is 50 jaar Greenpeace. Iets waar ze enorm naar uitkijken!

Joke is een bezige bij, want naast haar vrijwilligerswerk heeft ze heel wat andere hobby’s. Zo kookt/bakt (én eet) ze graag en ze sport regelmatig. Daarnaast is ze doctoraatsstudent in de Klinische Neurowetenschappen in het UZ Brussel. Hier doet ze onderzoek naar het verloop van de ziekte van Alzheimer en Multiple Sclerose. Gelukkig kan Joke soms ook tot rust komen bij haar plantaardig gezinnetje (zie foto: hondje Chewy en partner Artuur).

Favoriete EVA recept? Broodpudding met appel en speculaas Perfecte recept om dat oud brood eens te benuttigen!

Heb je een EVA droom? Ik zou het geweldig vinden om ooit bij EVA aan de slag te gaan als wetenschapscommunicatie medewerker. Zo zou ik mijn kennis over academisch onderzoek en de literatuur kunnen combineren met de passie om veganisme meer bespreekbaar te maken: een droom scenario!

Tine - EVA Limburg

Na een kookworkshop kwam Tine 7 jaar geleden bij EVA Limburg terecht én sindsdien heeft ze niet stilgezeten! Samen met hen organiseerde ze sindsdien 13 kookworkshops, 12 Langste Veggietafels, 6 vegan barbecues, 5 potlucks en 4 markten.

Het zal je niet verbazen dat Tine veel voldoening haalt uit het vrijwilligerswerk én de vrijwilligersgroep.

‘Bij EVA Limburg vinden we het belangrijk dat je kan doen waar je energie van krijgt en tijd voor hebt. Hoe actief we zijn gaat dus met pieken en dalen. Vaak neem ik een activerende rol op mij om te zorgen dat we opgestarte projecten vervolmaken. Ik hou van de voldoening als projecten als positief worden ervaren en impact hebben.’

Ook professioneel plant Tine dagelijks zaadjes voor een duurzamere samenleving. Ze werkt als duurzaamheidscoach bij Goodplanet. Daarnaast heeft ze samen met EVA vrijwilliger Melanie de Ecolimburg app opgestart. Ecolimburg is een app voor Limburgers om lokale eco hotspots te vinden, met leuke duurzame activiteiten in de buurt en tips.

Om rust te nemen, knuffelt Tine met haar asielkatten Marshmallow en Kafka of ze staat in de keuken. Hier gaat ze graag verpakkingsarm en met seizoensgroenten aan de slag.

Favoriete EVA recept? De Duivelse pasta met tempeh heb ik met mijn zus voor kerst gemaakt. Heel makkelijk en toch superlekker. Leuk om te combineren met de groentjes die in huis liggen.

Welke VeggieChallenge activiteit wil je graag in de kijker zetten? Op 9 maart organiseert EVA Limburg een gratis webinar met diëtiste Isabelle de Nobel. Ze geeft heel wat praktische tips om van jouw VeggieChallenge een succes te maken. Je kan haar uitgebreid vragen stellen over hoe je gezond plantaardig eet.

Ik sta ervan versteld hoeveel veggie activiteiten er worden georganiseerd in Limburg in maart, de teller staat al op 15. Limburgers, neem zeker een kijkje op www.evavzw.be/limburg!

EVA droom? Ik ben heel blij dat zowel Hasselt als Genk als stad deelnemen aan de VeggieChallenge. Het zou top zijn als één van hen Beste Veggie Stad 2022 wordt!

Wendy - EVA Mechelen

Wendy kent EVA al van bij de opstart! Toen er in Mechelen een lokale groep kwam, sloot ze zich dan ook meteen aan. Voor Corona organiseerden ze heel wat evenementen. De afgelopen twee jaar stond dit natuurlijk op een iets lager pitje, maar ze lieten het hoofd niet hangen. Zo organiseerde ze in september '21 opnieuw een Langste VeggieTafel en deden ze ook weer mee met Chili voor Willy.

Wendy geniet met volle teugen van het vrijwilligerswerk. Het team van warme enthousiaste mensen geeft haar veel energie. Respect en empathie komt er op de eerste plaats.

“Bij EVA-Mechelen hebben we echt een superleuk team vol toffe mensen. Iedereen heeft een druk leven, maar de passie om een verschil te maken is zo groot dat iedereen naar eigen kunnen toch zijn steentje tracht bij te dragen. Gelukkig vullen we elkaar goed aan.”

Naast haar vrijwilligswerk, heeft Wendy een grote passie voor dieren en boeken. Ze is pleeggezin voor dieren in nood en leest gemiddeld één boek per twee dagen. Adoptiekat Tilly is met haar 21 jaar de prinses in huis. Ook haar drie kipjes Helga, Gonda en Poppy zorgen voor heel wat leven in de brouwerij. Recent kwam daar ook nog kwartel Lily bij, een echte zonneklopper.

Welke VeggieChallenge activiteit wil je graag in de kijker zetten? Op 24 maart organiseren we een gratis webinar 'De vergeten dieren'. Samen met vrijwilliger Melissa zoom ik in op wat er schuil gaat achter de consumptie van dierlijke producten. Deelnemen kan via deze link.

Favoriete EVA recept? Het is een beetje blasfemie als EVA-vrijwilliger, maar ik haat koken. Gelukkig heeft EVA ook de restogids.

Zin om ook EVA-vrijwilliger te worden?

Sluit je aan bij een van de lokale EVA-groepen of check onze vrijwilligersvacatures.

25/02/2022

Verticale tabs