wrapper2
wrapper
Als foodprofessional bied je graag kwaliteitsvolle koffie’s aan. Hun populariteit is hoog. Van cappuccino's tot latte’s tot espresso macchiato. De consument weet wat hij wil. En hij wil het alsmaar vaker plantaardig. Welke plantaardige drink uit het grote en soms overweldigende aanbod is geschikt? En wat moet je weten?
- 75% van de volwassen wereldbevolking is lactose intolerant.
- Plantaardige drinks zijn niet alleen meer bedoeld voor mensen met allergieën en intoleranties. Plantaardige warme en koude bereidingen zijn snel de ideale keuze aan het worden voor consumenten die bewust omgaan met hun gezondheid en hun impact op klimaat en dier.
- Soja is het bekendste plantaardige alternatief voor melk in de koffie en smaakt heerlijk in warme drankjes.
- De vraag naar andere plantaardige ingrediënten zoals amandel, kokos en haver neemt toe. Het is goed om meerdere opties in je aanbod te hebben.
- Ga creatief aan de slag met de smaken. Zo geeft elke smaak een andere toets aan je latte, cappuccino of andere romige koffiedrank.
- Plantaardige drinks hoeft je niet op een even hoge temperatuur te verwarmen als melk. 60 °C tot 65°C is de optimale temperatuur.
- De houdbaarheid van plantaardige drinks is erg lang.
Tip: houd het product gekoeld voor het beste resultaat
Kiezen voor een plantaardige drink is kiezen voor een positieve impact.
CO2 uitstoot
Het nieuws slaat er ons mee om de oren. We produceren wereldwijd véél te veel CO2 en dat is niet goed voor ons klimaat. De teelt van gewassen voor veevoer en het transport ervan, zorgen voor uitstoot van broeikasgassen (CO₂). Ook de koeien zelf stoten schadelijke gassen uit: maag- en darmgassen die methaan bevatten (21 keer schadelijker dan CO₂) en mest waar lachgas uit vrijkomt (310 keer schadelijker dan CO₂). Kiezen voor een plantaardige drink reduceert de CO₂uitstoot meteen tot gemiddeld 30% ten opzichte van koemelk. Naast een fantastische smaakbeleving kan je dus met een gerust hart positief bijdragen.
Watergebruik
Door de opwarming van de aarde gaan we alsmaar bewuster om met ons zoet water. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 1050 liter water nodig. Voor sojadrink is maar 27,8 liter nodig. Aangezien bijna twee derde van de wereldpopulatie in gebieden wonen waar waterschaarste heerst (en verwacht wordt dat dit de komende decennia alleen maar gaat stijgen) is dit niet alleen zeer milieuonvriendelijk, maar draagt het ook bij aan mensenleed.
Een plantaardige drink in de koffie levert dus heel wat op. Met name sojadrink en haverdrink scheren hoge toppen. Soja gebaseerde drinks verbruiken maar 4,4% van de hoeveelheid water van koemelk. Haverdrink landt op 7,7%. Laat soja en haverdrinks nu net zéér geschikt zijn voor jouw koffiekaart.
Landgebruik
Om voedsel te produceren voor onze groeiende populatie, hebben we land nodig. Om een koe moedermelk te laten maken moet ze naast het regelmatig bevallen van een kalfje, veel eten. Voor de productie van 1 liter koemelk is ongeveer 9 m2 land nodig, terwijl voor de meeste plantaardige zuivelvervangers tussen de 0 en 1 m2 nodig is per liter drank.
Duurzaam blijven voorzien in voldoende voeding vereist producten die smaakvol zijn én weinig land gebruiken. Het minimale landgebruik van plantaardige drinks zet hen met stip bovenaan.
Bron: Research Article “Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers” by J. Poore and T. Nemecek"
Wil je je nog meer verdiepen en heerlijke originele recepten ontdekken?
Vind dan hier een document vol inspiratie van Alpro of ga meteen aan de slag met het recept voor deze Mojito Iced Latte.