Welke vleesvervangers zijn gezond?

wrapper2

wrapper

Waarom?

Zowel de Hoge Gezondheidsraad als Instituut Gezond Leven kwamen de voorbije weken met nieuwe adviezen waarin opnieuw duidelijk werd gemaakt dat we meer plantaardige en minder dierlijke producten moeten eten. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Heel wat bedrijven, restaurants en cateraars zoals Sodexo, Aramark en ISS willen dat advies opvolgen. Speciaal voor hen ontwikkelde EVA vzw een tabel waarin een duidelijk overzicht wordt gegeven van de gezondste vleesvervangers op de markt.

Werkwijze

Het assortiment vleesvervangers is de laatste jaren enorm uitgebreid. Zowel in de supermarkten als bij de grossiers. Maar niet alle vleesvervangers scoren even goed op nutritioneel vlak. Daarom maakte EVA vzw een tabel met een overzicht van de verschillende vleesvervangers die grossiers aanbieden, beoordeeld op vlak van gezondheid. In totaal werden 130 vleesvervangers beoordeeld, verspreid over zeven categorieën

EVA baseerde zich daarvoor op vier criteria: hoeveel zout, hoeveelheid vetten, hoeveelheid verzadigde vetten en hoeveelheid eiwitten. De tabel is gratis downloadbaar voor zowel chefs als consumenten en wordt door EVA ook aangeboden aan de grootkeukens waarmee ze samenwerkt. 

Conclusies
  • Ongeveer 1/3 van het aanbod vleesvervangers scoort op alle vlakken goed. Dit zijn de complete, volwaardige vervangers.

  • Een warme maaltijd in een schoolrefter, ziekenhuis of verzorgingsinstelling moet aan strikte gezondheidseisen voldoen. In dat geval krijgen volwaardige - vervangers, zoals peulvruchten en traditionele vervangers, of alle soorten vleesvervangers die in deze tabel een groen label krijgen, de voorkeur.

  • In een fast casual horecazaak hoeven niet alle vleesvervangers volwaardig te zijn. Mensen willen dan vooral genieten van lekker eten. Het gezondheidsaspect speelt dan een minder grote rol.

-In een bedrijfskantine geeft EVA het advies om af te wisselen tussen niet-volwaardige vervangers als kleine snack, en volwaardige vervangers voor een hoofdmaaltijd.

06/05/2021

Verticale tabs