Vergeet melk, haal je calcium uit boerenkool!

wrapper2

wrapper

Al jaren probeert het Vlam in haar spotjes op televisie ons te overtuigen dat we melk moeten drinken om sterke botten te krijgen om op onze oude dag nog te kunnen dansen of om net als zeilster Evi Van Acker een topatleet te worden. Ook in de klassieke voedingsdriehoek krijgt melk een prominente plaats.
EVA heeft altijd al vraagtekens geplaatst bij de grote promotie van melk. Iedereen is het erover eens dat de Belgen te veel dierlijke producten eten, met nadelige gevolgen voor de gezondheid, het milieu en de dieren. Dan is het op zijn minst vreemd te noemen dat we mensen blijven aanmoedigen om melk te consumeren. Er zijn immers genoeg alternatieven beschikbaar die lekker en gezond zijn en die ook calcium bevatten. Zoals boerenkool bijvoorbeeld.

Boerenkool, de kracht van de natuur

Boerenkool is een van de gezondste voedingsproducten die je kunt vinden. Ze is een uitstekende bron van calcium, mangaan, bètacaroteen (provitamine A) en vitamines B6 en C. Verder is de groente rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2. En daar houdt het nog niet bij op: we vinden in boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Hierbij komt nog dat de calcium uit boerenkool voor 50 procent wordt opgenomen door het lichaam – meer dan bij melk, waar dat maar 30 procent is.

Aan de slag met boerenkool

Jammer genoeg is boerenkool hier in België (nog) niet populair. EVA wil hier verandering in brengen en roept iedereen op om de groente een kans te geven. Vraag ernaar in je plaatselijke supermarkt, koop het in een gespecialiseerde groentewinkel of teel het gewoon zelf in je tuin. Maak er vervolgens chips van, verwerk ze in puree, lasagne of soep, verstop het in een smoothie of beleg er een pizza mee. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Melk moet niet

Lekker en gezond eten kan ook zonder, of met minder zuivel. De productie van melk en andere zuivelproducten is niet zonder gevolgen voor het milieu en het dierenwelzijn. Op melkmoetniet.be vind je heerlijke recepten en alle info die je nodig hebt om nu en dan (of altijd) je zuivelproducten te vervangen door alternatieven, en toch lekker en gezond te eten.

29/10/2014

Verticale tabs