wrapper

De RvB van EVA
Wie zijn ze? Wat doen ze? En vooral… hoe helpen ze EVA groeien?

We stellen ze hier graag aan je voor en beginnen met de nieuwe voorzitter. Maak kennis met Mieke Loncke, veggie sinds haar studentenjaren, directeur van IFMA en moeder van Ben en Eva. “Je ziet, het was voorbestemd”.

Mieke is enthousiast over haar engagement.
“Ik start vol enthousiasme aan het avontuur bij EVA. Al van kindsbeen af ben ik geboeid door voeding. Sinds ik op kot ging in Gent op mijn achttiende, ben ik vegetariër. Ik ben geen predikant die sinds die dag vleeseters hardnekkig tracht te bekeren maar ik geniet er enorm van om andere – vaak bevooroordeelde of simpelweg onwetende – mensen te laten proeven van het heerlijk vegetarisch alternatief en een eind mee te nemen in de wondere en verrassende wereld van seitan, kikkererwten, quinoa en groenten, véél groenten. Ik ben ervan overtuigd dat mijn levenswijze niet alleen heilzaam is voor mezelf maar ook - en niet in het minst - voor de wereld. Het opnemen van een functie binnen EVA onderstreept niet enkel dit engagement maar versterkt het ook. Ik wil heel graag deel uitmaken van deze levendige, groeiende, moderne en vooral onmisbare vereniging en helpen aan de verdere uitbouw ervan.

Hoe wil jij je stempel drukken op EVA?
Ik wil de bekendheid van EVA verder uitbouwen. De organisatie is bij nog veel te veel mensen niet gekend en ongekend is onbemind. De associatie van plantaardige voeding met EVA zou een evidentie moeten zijn. Zowel bij de overheid als in de media moet EVA zich nog meer kunnen profileren. Verder sta ik volledig achter de aanpak van EVA om mensen warm te maken voor plantaardige voeding op een leuke, niet-belerende manier.

Wat vind je de grootste sterkte van EVA?
De enthousiaste en geëngageerde leden en vrijwilligers van EVA. Ze zijn met zovelen en ze ademen de visie van de vereniging uit. Die lokale geëntheid geeft EVA - ondertussen toch al een grote organisatie - een warm en vertrouwd gevoel.

Waar kan EVA nog groeien?
De grootste sterkte van EVA is meteen ook de grootste groeikans. Lokaal groeien, met de nodige professionele ondersteuning van de organisatie.

Wat is je favoriete plantaardige gerecht?
Eén gerecht kiezen is quasi onmogelijk, maar ik ben grote fan van een groentewok, en dan liefst met bami. Ik eet ook ontzettend graag indisch en andere vreemde keukens. Ik sta open voor alles, wil alles proeven. Met uitzondering van de Mexicaanse keuken: toen ik net zwanger was van mijn zoon Ben zijn we in Mexico op vakantie geweest en ik ben daar de helft van de tijd misselijk geweest en de andere helft compleet hongerig omdat de vegetarische keuken daar niet gekend was. Maar wie mij toch wil overtuigen van de vegetarische Mexicaanse keuken, mag zeker een kans wagen!

Ook de andere leden van de RVB stellen we hier graag even aan jullie voor.

An Rosiers
An besloot tijdens haar tienerjaren in de Kempen dat het niet ok en niet nodig was dat de koe van naast haar huis, ook op haar bord belandde. Ze vindt het nog steeds een van de beste beslissingen in haar leven en is ontzettend blij dat ze later tijdens haar studentenjaren in Gent EVA vzw ontdekte. Sinds 2005 werkt ze mee als bestuurder bij EVA. Samen met haar man en hun dochtertje van zeven blijft ze verliefd op de stad Gent en haar middenveld. Ze werkt als juriste bewust voor een openbaar bestuur (diezelfde stad), is ook cultuurmanager en probeert op zoveel mogelijk manieren de cultuurwereld een duwtje in de rug te geven. Bijvoorbeeld door als pianiste mee te spelen in het multicultureel orkest ‘de Ledebirds’, als freelance cultuurredacteur voor De Gentenaar of via SARC, de Vlaamse strategische adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Sandra Stockman
Sandra is getrouwd en heeft geen kinderen, maar is wel de trotse tante/meter van neefje Tuur en nichtje Marie en trots baasje van hun hond Casper. Sandra is een grote dierenvriend en daardoor al twintig jaar vegetariër. Sinds een jaar eet ze volledig plantaardig.
Sandra heeft haar eigen boekhoudkantoor en het geeft haar een grote voldoening om vanuit die expertise mee te kunnen bouwen aan de toekomst van EVA.

Els De Mol
Els was een tiental jaar aan de slag als zakelijk coördinator in not-for-profit organisaties en brengt die expertise mee naar EVA. Zowel op financieel vlak als op het vlak van medewerkersbeleid. Daarnaast kent Els ook heel wat van labeling. Plantaardig eten is voor haar persoonlijk vooral een volgende stap in een duurzaam voedingspatroon. Geen makkelijke stap. Maar ze kan op EVA rekenen om haar daarbij te helpen :-).

Jan Orbie
Jan Orbie woont met zijn vrouw en twee kinderen in Ledeberg en werkt aan de Universiteit Gent als professor in Europese Unie politiek en directeur van het Centrum voor EU Studies. Hij is al 4,5 jaar vegetariër (met vegan ambities) en begrijpt niet waarom hij niet eerder overgeschakeld is op plantaardige voeding. Hij is er dan ook van overtuigd dat organisaties zoals EVA – die op een positieve en sympathieke manier informatie brengen – belangrijk zijn om mensen (dus ook mannen!) tot een plantaardig dieet te verleiden. Volgens zijn vrouw vertoont hij een radicale missioneringsdrang om iedereen die op zijn weg komt tot vegetarisme te bekeren, maar zelf vindt hij zijn aanpak subtiel en gematigd.

Gwen Fontenoy
Gwen werkt als strategisch en Human Capital consultant voor organisaties. Ze helpt hen met het stellen van kwalitatieve vragen alsook het vinden van oplossingen voor grote & minder grote problemen. Daarnaast voorziet ze executive, lifestyle & loopbaan coaching in haar thuispraktijk. Sinds een aantal jaren werkt Gwen actief met de principes van Permacultuur in haar eigen tuin, waarbij ze elk jaar weer reikhalzend uitkijkt naar de zomer. Haar liefde voor EVA is groot omdat ze zelf al een decennium enkel plantaardig eet. Nu de mogelijkheid op haar pad kwam om actief mee te helpen bouwen, greep ze die kans met beide handen. Ze gelooft sterk in het team dat EVA uitmaakt en samen met de vrijwilligers en de leden wil ze kijken wat de toekomst allemaal kan brengen.