wrapper

Bijna één miljard mensen - zowat een zesde van de wereldbevolking - zijn ondervoed. Dagelijks sterven ongeveer 25.000 mensen van de honger. Tegelijkertijd kampen bijna 2 miljard mensen met overgewicht en lijden 650 miljoen mensen aan obesitas. Het wereldwijde systeem van voedselverdeling is niet in verhouding en dat heeft een grote impact op de armen en kwetsbaren onder ons.

76% van alle beschikbare landbouwgrond op de planeet wordt gebruikt voor de veeteelt: om de 20 miljard landbouwdieren die er op ieder moment aanwezig zijn te huisvesten en om veevoeder voor hen te telen. Bovendien wordt meer dan 50 procent van alle gewassen in de wereld gebruikt om dieren te voeden. Mochten al die gewassen ingezet worden voor directe menselijke consumptie, zou het beschikbaar aantal calorieën met 70 procent stijgen.

Ongeveer een derde van alle graangewassen en 75 procent van alle soja in de wereld wordt gebruikt als veevoeder. Als het gaat om energie, eiwitten en landgebruik, is het dus niet efficiënt om dieren graan en soja te voederen om daarna hun vlees en melk te consumeren. Soja levert op zichzelf namelijk 15 keer meer eiwit dan vee kan produceren. Dat geldt ook voor veel andere groenten en peulvruchten.

Ongeveer 60 procent van de soja, maïs en granen die nodig zijn om het vee te voederen, worden geïmporteerd naar Europa vanuit Zuid-Amerika en Afrika. Waardoor zij minder land beschikbaar hebben voor voedsel voor hun eigen consumptie. Dat is rechtvaardig noch duurzaam.