wrapper
EVA wordt ProVeg
Heeft EVA een nieuwe naam nodig? De voorbije week lanceerden we filmpjes waarin Wannes Cappelle, Clara Cleymans en enkele EVA-collega's de draak steken met onze naam. Honderden fans gaven hun mening over een mogelijke naamsverandering via onze niet-zo-wetenschappelijk onderbouwde bevraging. De meerderheid heeft beslist: het is tijd voor een duidelijke, eigentijdse naam die zegt waar we voor staan! Gelukkig maar, want wij hadden toevallig net plannen in die richting. ;-)
_________
_________
EVA wordt ProVeg
We veranderen natuurlijk niet zomaar van naam. Na 22 jaar EVA bundelen we de krachten met ProVeg International en de verschillende ProVeg landen om samen nog sterker aan een plantaardige toekomst te werken. EVA gaat deel uitmaken van het internationale ProVeg netwerk. We blijven een Belgische beweging, maar bundelen onze krachten met ProVeg International en de afzonderlijke ProVeg landen in Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en zelfs China!
Nieuwe naam, zelfde missie
De belangrijkste verandering voor de buitenwereld is misschien wel de naam. EVA zal nu ProVeg heten. Omdat we willen benadrukken dat we samen over de hele wereld actief zijn voor een plantaardige toekomst, kiezen we voor deze nieuwe naam. Er komt ook een nieuwe website en huisstijl.
De missie? Die blijft natuurlijk hetzelfde! Net als ProVeg International streven we naar een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet. Met een positieve en pragmatische aanpak.
ProVeg heeft met 50 by 40 wel een heel duidelijke doelstelling geformuleerd: Tegen het jaar 2040 de wereldwijde consumptie van dieren met 50% verminderen.
Samen staan we sterker
Als sinds het ontstaan van EVA volgen we de bewegingen in andere landen en houden we contact met buitenlandse organisaties. Rond grote campagnes, zoals de VeggieChallenge, en rond Europees lobbywerk, hebben we al eerder nauw samengewerkt. Om nog sterker te kunnen samenwerken en gebruik te maken van de expertise bij ProVeg, vinden we het belangrijk om ook écht deel uit te maken van het netwerk. Klimaatverandering, dierenleed en voedselverdeling zijn thema’s die de landsgrenzen overstijgen en enkel door op wereldniveau samen te werken kunnen we die problemen aanpakken.
Internationaal én lokaal gaan hand in hand
We richten onze blik dan wel meer naar Europa en de rest van de wereld, onze wortels blijven sterk verankerd in België. We blijven een Belgische organisatie met eigen en lokale middelen. Naast internationale campagnes en Europees beleidswerk in samenwerking met ProVeg International, blijven we volop inzetten op het nationale en regionale niveau met eigen campagnes, activiteiten en ons sterke netwerk van vrijwilligers en lokale groepen. Ons team blijft ook gewoon uit dezelfde werknemers bestaan, al krijgen we er nu een 150-tal collega’s van over de hele wereld bij.
Veelgestelde vragen
Wat verandert er wanneer?
In juni wordt de nieuwe naam geïntroduceerd op ons lanceringsfeest, maar we zullen nog een tijdje beide namen blijven gebruiken. Intussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe website en huisstijl. De content van de oude website wordt geleidelijk overgezet naar de nieuwe. We verwachten hiermee in het najaar klaar te zijn.
Mogen we de naam EVA nu niet meer gebruiken?
We gaan nu een overgangsfase in, waarin we communiceren over ‘EVA wordt ProVeg’. In 2023 zal de naam EVA dan officieel verdwijnen. We begrijpen dat sommige mensen het jammer vinden dat de naam EVA verdwijnt. Het is een gevestigde waarde en klonk vrouwelijk en gezellig. ProVeg klinkt iets 'pro-fessioneler', en misschien wat afstandelijker. Wij houden wel van de positiviteit die in de naam schuilt: als je meer plantaardig eet, doe je iets 'pro' het milieu, 'pro' je gezondheid, ‘pro’ de dieren… De naam is duidelijker, positiever en roept meer op tot actie dan ‘EVA’.
Hoe is de beslissing om toe ProVeg te worden genomen?
We zijn hierover al een aantal jaren in gesprek met elkaar, en zijn dus niet over één nacht ijs gegaan. In 2019 kwam de oprichter van ProVeg Sebastian Joy de werking van ProVeg voorstellen op de Algemene Vergadering van EVA. In 2020 zijn we dan alles in een samenwerkingsovereenkomst beginnen gieten, met juridische hulp van gespecialiseerde advocaten. In 2021 was er ook een online sessie met de lokale groepen, waarbij ProVeg werd voorgesteld en iedereen feedback kon geven. Op de Algemene Vergadering op 22 maart 2022 is de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd en konden we deel gaan uitmaken van het ProVeg-netwerk.
Kost een naamsverandering niet veel geld? Kan dat geld niet beter rechtstreeks voor de missie ingezet worden?
Bij de omschakeling van EVA naar ProVeg zijn er enkele investeringen gedaan. Zo hebben we de hulp ingeschakeld van een gespecialiseerde advocaat en een communicatiebureau om de omschakeling in goede banen te leiden. Daarnaast hebben we ook wat ‘feestbudget’ voorzien voor ons lanceringsfeest op 29 juni. Een feest waar ook jij van harte welkom bent!
Verder kunnen wij de bestaande website en huisstijl van ProVeg International overnemen. Hier hoeven we dus zelf geen grote kosten te maken. De huidige huisstijl en website waren sowieso dringend aan een update, dus ook zonder naamsverandering, zou dit moeten gebeuren. De publicaties in EVA-stijl blijven we nog zoveel mogelijk gebruiken, er gaat dus zeker niets verloren.
Naast middelen, heeft het EVA team uiteraard ook tijd geïnvesteerd in de omschakeling. Wij zijn ervan overtuigd dat deze investering de moeite waard zal blijken. Door deel uit te maken van het ProVeg-netwerk kunnen we gebruik maken van hun expertise, campagnes en onderzoek. Dat zal ons ook tijd uitsparen in de toekomst en onze impact alleen maar vergroten.
Hoe lang bestaat ProVeg al?
ProVeg is in 2017 opgericht, o.a. door Tobias Leenaert, die ook mee EVA heeft opgericht en tot 2015 directeur is geweest. De Duitse organisatie VEBU, waar we altijd contacten mee hebben gehad, werd dan meteen ook ProVeg. ProVeg is op zich dus een vrij jonge organisatie, maar steunt wel op mensen en organisaties met jarenlange ervaring.
Waar is ProVeg actief?
ProVeg is actief in 10 landen verspreid over 4 werelddelen: de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, China, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Spanje, Polen en nu dus ook België. In totaal werken zo’n 160 werknemers uit 20 verschillende landen voor ProVeg. Het hoofdkantoor van ProVeg bevindt zich in Berlijn.
Wat verandert er voor de vrijwilligers?
Laat ons zeggen dat de verpakking gaat veranderen, maar de inhoud dezelfde blijft. Onze lokale groepen blijven hun huidige zelfsturende karakter behouden en blijven activiteiten organiseren bij jou in de buurt. De namen van de lokale groepen zullen wel veranderen naar ‘ProVeg’, in combinatie met het landsdeel waar zij actief zijn. Voor de losse vrijwilligers verandert er eigenlijk niets, zij kunnen zich nog steeds blijven inzetten voor onze organisatie op een manier die bij hen past.
Verandert er iets voor EVA Supporters? Waar komt mijn gift terecht?
We blijven een Belgische organisatie met eigen en lokale middelen. Jouw bijdrage komt nog steeds integraal bij ons terecht. We willen onze middelen in de toekomst ook zo efficiënt mogelijk blijven inzetten. We kunnen wel op meer expertise rond fondsenwerving rekenen dankzij de ProVeg-collega’s.
Wat zal de invloed zijn van deze verandering op de dagdagelijkse werking?
Het kantoorteam blijft gewoon zijn werk doen. Er komen wat internationale overlegjes bij rond bepaalde onderwerpen, zoals communicatie, PR, partnerships, fondsenwerving, … Daarnaast komen er ook nieuwe e-mailadressen en zullen we met wat nieuwe platformen moeten leren werken voor internationale projecten. Dit heeft vooral impact op het team.
Tot nu toe waren we met EVA vooral actief in Vlaanderen en Brussel. Als ProVeg België zullen we ons ook nationaal gaan inzetten. Wat betekent dat we onze Franstalige werking zullen uitbreiden. Dit is iets wat we al langer willen doen en nu dus prioriteit krijgt. We gaan deze piste de komende maanden en jaren verder uitbouwen, want het is meer dan zomaar alles naar het Frans te vertalen.
Ik heb EVA opgenomen in mijn testament. Moet ik nu iets aanpassen?
Wat fijn dat je aan ons denkt voor een legaat of een schenking. Bij de omschakeling van EVA naar ProVeg gaat het in de eerste plaats om een naamsverandering. Aan de organisatie achter de naam verandert er niets, ons ondernemingsnummer en de hoofdzetel blijven dezelfde. Daarom hoef je zelf niets aan te passen in je testament. Jouw schenking of legaat zal na je overlijden nog steeds bij ons terechtkomen. Als je andere aanpassingen doet in je testament, kun je voor de duidelijkheid de naam wel aanpassen naar ProVeg vzw. Hier lees je meer over hoe je EVA/ProVeg kan opnemen in je testament.