Ajvar paprika-auberginespread op Macedonische wijze

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Bereiding

Gril de paprika’s in het geheel op de barbecue totdat het vel zwart blakert. Op deze manier kan je ze gemakkelijk pellen. Een trucje om dat extra makkelijk te maken is om ze - wanneer ze nog warm zijn - in een bakje met deksel of gesloten ziplock zakje af te laten koelen. Als ze goed gegrild zijn trek je het vel er dan zo af. Als er eventueel vocht vrijkomt in het bakje of zakje mag je dit apart houden, te veel vocht is niet goed voor de consistentie van de ajvar.

Snijd de aubergine in plakken van 1 cm, bestrijk ze met zonnebloemolie en gril ze tot deze volledig zacht zijn. Traditioneel gezien worden de groenten niet op een rooster gegrild maar op een metalen plaat boven het vuur. Mocht je dit tot je beschikking hebben is dat dus ideaal.

Mix de groenten in een keukenmachine en verhit dit mengsel voor ongeveer een half uur in een pan. Voeg elke 10 minuten een eetlepel zonnebloemolie toe. Roer regelmatig zodat de ajvar niet aanbrandt en de olie goed opgenomen wordt. Voeg zout toe naar smaak.

De ajvar kan heet in een gesteriliseerde pot ingemaakt worden, of worden bewaard in de koelkast.

Verticale tabs