Ananas-meringuetaart

Ingrediënten voor 12 personen

Extra info

wrapper

Meng voor het deeg de bloem, de suiker en een snufje zout en wrijf beide oliesoorten erdoorheen. Roer er ± 40 ml water door zodat zich een kneedbaar deeg vormt. Voeg dan telkens 1 eetlepel koud water toe tot er een mooie bal deeg ontstaat. Laat afgedekt op het aanrecht ± 30 minuten rusten.

Verhit de oven tot 180 °C. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en bekleed de vorm ermee. De zijkant moet ongeveer 5 cm hoog zijn. Leg een vel bakpapier in de vorm en vul met blindbakvulling. Bak ± 15 minuten, verwijder de vulling en het papier en bak nog 10-15 minuten of tot het deeg mooi lichtbruin gebakken is. Neem de vorm uit de oven en laat het deeg helemaal afkoelen.

Houd 5 mooie plakken ananas apart en snijd de rest van de ananas in stukjes. Verhit 15 gram van de boter in een koekenpan en bak de stukjes ananas met 1 eetlepel suiker al omscheppend tot het mooi gaat karamelliseren. Neem ze uit de pan en bak ook de plakken ananas met 15 gram boter en 1 eetlepel suiker aan beide kanten iets bruin. Laat afkoelen.

Houd 30 ml van het ananassap apart. Kook de rest samen met het citroensap in tot ongeveer 1 liter. Maak in een kommetje een papje van het achtergehouden sap, de maizena, agaragar, de rest van de suiker en een snufje zout. Meng er een beetje van het ingekookte ananassap door en klop met een garde snel door de rest van het ingekookte sap in de pan. Voeg de haverroom en het wortelsap toe en blijf roeren tot het ananasmengsel dik wordt en bindt. Neem het mengsel van het vuur, voeg de rest van de boter en de citroenrasp toe en roer tot alles goed gemengd is. Proef of de vulling zoet genoeg is en roer er eventueel wat extra suiker door. Laat ietwat afkoelen.

Verdeel de afgekoelde ananasstukjes over de bodem van de vorm en schenk er voorzichtig de lichtjes afgekoelde vulling over. Laat opnieuw afkoelen en opstijven in de koelkast. Verdeel de plakken ananas over de koude citroen-ananasvulling.

Maak ± 1 uur voor het serveren de kom en de kloppers van de mixer vetvrij met de helft van het achtergehouden citroensap. Klop de aquafaba met de rest van het citroensap tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de suiker toe (wacht even tussen de lepels door) en blijf kloppen tot er stijve glanzende pieken ontstaan. Schep het schuim op de taart en maak een mooie ronde vorm of mooie pieken. Brand voorzichtig met een crème-brûléebrander.

Verticale tabs