Andijviestoemp met veggieworst en jus van uien

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Maak eerst de worstjes.
Breng daarvoor 5 dl groentebouillon aan de kook met 3 el olijfolie en strooi er al roerend de polenta in. Laat alles onder voortdurend roeren op een laag vuur indikken. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
Mix de zijden tofu met 2 teentjes knoflook, 2 takjes platte peterselie en de salie. Meng het tofumengsel en het broodkruim door de polenta en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de polenta over meerdere vellen huishoudfolie en rol stevig op zodat je worstjes krijgt.
Laat de polentaworstjes minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Bestuif de worstjes net voor het bakken met wat maizena.

Snijd voor de jus de uien in halve ringen en laat ze zachtjes karameliseren in de arachideolie. Dat duurt ongeveer een half uurtje. Voeg de bruine suiker toe en laat volledig smelten.
Blus de uien met de rode wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg nu 1 dl groentebouillon toe, samen met de sojasaus en de tijm en laat zachtjes inkoken tot je een mooie, dikke saus hebt.
Werk de saus af met wat peper en zout en de graantjesmosterd. Schep een drietal lepels saus uit de pan en zet apart.

Snijd voor de stoemp de andijvie in reepjes en spoel grondig in water. Zwier droog in een slazwierder.
Schil de aardappelen en breng ze aan de kook in een pan gezouten water. Smelt ondertussen de boter in een grote pan. Voeg de andijvie toe en stoof de andijvie tot alles begint te slinken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de gare aardappelen af en laat ze nog enkele minuten uitstomen op een laag vuur. Plet de aardappelen met een pureestamper en meng er de sojaroom en andijvie onder.

Bak de worstjes in een pan met een scheutje olijfolie op een middelhoog vuur tot ze goudbruin kleuren. Leng de opzij gehouden jus aan met een klein beetje water en blus de worstjes hiermee, zodat ze een sappige 'bite' krijgen. Verdeel de andijviestoemp over de borden, schik er de worstjes op en giet de jus erover.

Verticale tabs