Balletjes met kriek(en)saus

Ingrediënten voor 2 personen

  • Voor 8-10 balletjes
  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram (= zo’n 260 gram uitgelekt gewicht) of 110 gram gedroogde bonen een nachtje laten weken (of minimum 8 uur) en 1 uur koken
  • 1 sjalot of 1/4 ui
  • 2 - 3 el paneermeel of broodkruimels (haver- of boekweitmeel werkt ook goed)
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl donkere miso (of vervang door sojasaus/bouillonpoeder)
  • 2 teentjes look
  • handjevol peterselie

Extra info

wrapper

Bereiding

Laat de zwarte bonen uitlekken en verspreid ze over een bakplaat. Bak ze ongeveer 15 minuten op 180°C om ze deels uit te drogen. Zo voorkom je dat de balletjes papperig worden en krijg je meer textuur. Roer halverwege even om. Het kan zijn dat de bonen barsten op dit punt, dat is normaal.

Doe de bonen in een mengkom samen met de versnipperde ui, mosterd, miso, de geperste teentjes look, enkele takjes fijngehakte peterselie, peper en zout. Plet met een vork of aardappelstamper zodat je een grove textuur krijgt. Er mogen gerust nog wat hele bonen tussen zitten.

Voeg paneermeel toe totdat het niet meer kleverig is. Dit is het moment om te proeven en bij te kruiden naar jouw persoonlijke smaak met extra peper, zout en/of nootmuskaat. Het kan zijn dat het op dit moment nog redelijk kruimelig is, maar als je de balletjes met hand vormt gaan de bonen mooi aan elkaar kleven. Zet het mengsel even in de koelkast, zo kun je er straks gemakkelijker balletjes van rollen.

Laat de krieken uitlekken en vang het sap op. Schep een beetje sap in een kopje en meng er 2 goede eetlepels zetmeel onder.

Breng het kriekenbier aan de kook samen met een takje tijm en laat het 15-20 minuten inkoken zodat zeker de helft verdampt is.

Maak ondertussen balletjes van het mengsel en bak ze aan alle kanten in een pan met plantaardige olie op middelhoog vuur, zo’n 8 à 10 minuten. Zet ze vervolgens nog 10 minuten in de oven op 170°C, zodat ze nog iets steviger en krokanter worden.

Haal de takjes tijm uit de kriekensaus en voeg het kopje sap met het zetmeel toe. Laat nog even doorkoken terwijl je goed blijft roeren.

Voeg de krieken bij de saus en laat zachtjes verder pruttelen terwijl je saus op smaak brengt met zout en versgemalen peper.

Serveer met gebakken aardappeltjes of lekker bruin brood en een heerlijk glas kriek lambiek.

Verticale tabs