Bedriegt den boer

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Bereiding:

Snipper de ui fijn en snijd de wortelen in kleine blokjes . Verwarm de olijfolie in een kookpot met antiaanbaklaag en roerbak de ui enkele minuten tot deze glazig wordt . Voeg de wortelen, de geperste knoflook, peper en zout toe, schep goed om en laat met het deksel op de pot zo’n 15 minuten stoven op een laag vuurtje . Roer regelmatig om .

Breng intussen in een kookpot water aan de kook . Schil de aardappelen en snijd ze in stukken . (Je moet zo’n 400 g overhouden .) Hak ook de bloemkool in grote stukken . Kook de aardappelen samen met de bloemkool door en door gaar in ca . 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken) . Giet af en zet even opzij .

Snijd intussen de trostomaten in kwarten en mix ze met een staafmixer tot moes .

Voeg de tijm en het gerookte paprikapoeder bij de wortelen, schep goed om en laat zo’n halve minuut verhitten . Schep vervolgens de gepureerde tomaat, ketchup, sojasaus, balsamicoazijn en chilivlokken bij de wortelen en ui . Roer goed om tot de saus kookt . Draai het vuur uit, schep de linzen erdoorheen en verdeel het mengsel over de bodem van een diepe ovenschaal .

Snijd de savooikool in kwarten en vervolgens in reepjes . Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de vrijgekomen kookpot (afwassen hoeft niet) en voeg de savooikool toe . Stoof deze op een laag vuur gaar in 10 minuten . Zet het deksel hierbij op de kookpot, maar roer regelmatig om . (Voeg indien nodig 1 à 2 eetlepels water toe als de kool dreigt aan te branden .)

Werk intussen de puree af . Voeg de melk, mosterd en voldoende versgemalen peper, nootmuskaat en grof zeezout bij de aardappelen en bloemkool . Plet met een pureestamper tot een gladde of grove puree, zoals je wenst . Schep er tot slot de Parmezaanse kaas doorheen . Proef! Voeg eventueel wat meer van de smaakmakers toe als je dat nodig vindt .

Verwarm de grill van de oven voor op 230 °C .

Schep de peterselie en het citroensap door de savooikool en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout . Verdeel het savooikoolmengsel over de linzen-wortellaag in de ovenschotel en druk licht aan . Verspreid daaroverheen de puree . Strijk het oppervlak van de puree niet glad! Maak er gerust wat extra oneffenheden in, die zullen namelijk net wat meer kleur krijgen . Plaats de schotel 5 à 10 minuten onder de grill tot de puree goudbruin kleurt en serveer .

Je kunt dit gerecht vooraf maken . Zet het in dat geval eerst 20 minuten in een oven van 180 °C en vervolgens nog 5 minuten onder de hete grill .

Voor een eiwitrijkere versie kun je de linzen vervangen door een bakje veggiegehakt .

Als het niet het seizoen van savooikool is, kun je ook een halve witte kool, drie stronken prei of een zak spinazie gebruiken .

Verticale tabs