Ingrediënten voor 6 burgers personen
- 500 - 1000 ml plantaardige olie , om te frituren
- 2 rode ajuinen
- 6 cm gember
- 1 verse chilipeper
- 20 g verse blaadjes koriander
- 1,5 tl korianderzaadjes
- 1,5 tl komijn
- 1,5 tl garam masala
- 300 g kikkererwtenbloem
- 200 ml water
- 4 hamburgerbroodjes van goede kwaliteit
- 3 el veganistische mayonaise , om te serveren
- 1/4 kleine komkommers , om te serveren
- 1 grote tomaat , om te serveren
- 1 avocado , om te serveren
- 1 jonge Romeinse sla
- 2 el mangochutney , om te serveren
- 1 pappadum , om te serveren
- zout
Extra info
- Kooktijd: Middel
- Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
- Type: Hoofdgerecht
- Bron: Auteurs: Henry Firth & Ian Theasby
- Uitgever: Harper Collins UK
- Titel: Bosh!
wrapper
Big Bhaji burger
Giet plantaardige olie in een grote sauspan tot de pan tot (maximaal) tweederde vol zit.
Verhit de olie tot 180°C (gebruik evenuteel een kookthermometer), of tot de olie zachtjes pruttelt als je er een houten lepel inhoudt.
Pel en snijd in de tussentijd de uien zeer fijn en schep ze over in een grote kom.
Pel de gember door er met een lepel het vel af te schrapen en snijd de gember fijn.
Verwijder het steeltje van de chilipeper, snijd hem in de lengte in tweeën en verwijder eventueel de zaadjes voor een mildere smaak.
Snijd fijn en voeg toe aan de kom.
Hak de korianderblaadjes grof.
Voeg de gember, chilipeper en koriander toe aan de kom.
Plet het korianderzaad en het komijnzaad met een vijzel of de achterkant van een deegrol en voeg ook dat toe aan de kom.
Giet er het kikkererwtenmeel, garam masala, water en een genereuze snuf zout bij en meng goed tot alles gecombineerd is.
Verdeel het mengsel in zes delen en gebruik je handen om er burgers van te vormen, van ongeveer 9 cm wijd en maximaal 1 cm dik.
Gebruik een metalen lepel om twee burgers per keer in de hete olie te laten glijden en frituur ze voor ongeveer 5 minuten, draai ze halverwege om.
Haal de burgers uit de olie als ze goudbruin en krokant zijn en leg ze op het bord met het keukenpapier op om ze te laten uitlekken.
Herhaal met alle resterende burgers.
Snijd, terwijl de bhajis aan het bakken zijn, de burgerbroodjes in twee en besmeer de onderkant met de vegan mayonaise.
Snijd de komkommer en tomaat in dunne plakken.
Halveer de avocado en haal er de pit uit door er voorzichtig een mes in vast te hakken, het mes te draaien en zo de pit los te krijgen.
Schep het vruchtvlees uit de avocado en snij ook dit in dunne plakken.
Leg, om de burger te serveren, een paar blaadjes sla op alle broodjes en plaats er de burgers op.
Spreid er wat mangochutney over uit, gevolgd door plakjes tomaat, avocado en komkommer.
Breek de papadum in stukjes en strooi dat over de burgers voor je de broodjes sluit.