Bloemkool-preisoep met mosterd en tijm

Ingrediënten voor 4 personen

Extra info

wrapper

Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei, knoflook, bleekselderij, de helft van de tijmblaadjes en wat zout en peper toe. Leg als de groenten sissen het deksel op de pan, draai het vuur laag en fruit ongeveer 10 minuten tot de prei vrij zacht is; roer af en toe.

Maak ondertussen de bloemkool klaar: verwijder de harde buitenste bladeren (de binnenste, zachte kun je gewoon gebruiken) en de onderkant van de stronk als deze er grof of vies uitziet en snijd de rest van de bloemkool met stronk en al in grove stukken.

Voeg de stukken bloemkool toe aan de zachte prei, schep om en schenk het hete water of de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en kook 5-10 minuten tot de bloemkool gaar is maar niet te zacht.

Haal de pan van het vuur. Roer de mosterd erdoor en pureer tot een gladde soep – in twee delen in de blender of met een staafmixer in de pan. Schenk de soep terug in de pan als je een blender hebt gebruikt en voeg een scheutje heet water toe als de soep erg dik is. Proef en voeg extra zout of peper toe als dat nodig is en warm de soep op als deze afgekoeld is.

Schep de soep in voorverwarmde kommen, besprenkel met extra vergine olijfolie en maak af met de rest van de tijmblaadjes en wat zwarte peper.

Variaties:
Vervang de prei door een paar middelgrote uien. En gebruik rozemarijn in plaats van tijm.

Verticale tabs